19.3 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Римски легионери се върнаха в „Деултум” след 2000 години

Римски легионери се завърнаха след 2000 години в колонията Деултум- Дебелт, където са били заселени военни ветерани от VІІІ Августов легион. В Археологическия резерва сред останките на античната колония „оживяха“ древни ритуали, весталки, легионери, патриции и знатни римляни.

Пред многобройната публика и любопитни чужди туристи бяха направени възстановки на битките на римските легионери с местното тракийско племе, което е бранело смело своите земи. Занаятчии, ковяха мечове, така нареченият „гладиус” къс меч, с който римската армия е покорила целия свят, ваяха керамика, сечаха антични монети по технология от античността.

След 25 години служба римският легионер е имал право да се уволни с почести от легата и центуриона, предавал доспехите си и вече е можел да се ожени. Едно от задълженията на римлянката е било да роди, най-малко четири деца. Римската сватба е сравнително скромна като ритуал. Преди венчавката весталки са прекадявали бъдещия дом на семейството, за да го предпазят от зли духове.

Атрактивните събития се организират по проект „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа“, който се изпълнява от Община Бургас в партньорство Община Средец и със съдействието на Исторически музей – Средец, с директор археологът Красимира Костова.

На възстановките присъства и археологът Петър Балабанов, който участва в проучването на археологическия резерват Деултум- Дебелт от 80-те години на 20 век.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук