14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

РИОКОЗ: Пазете се от празнична депресия!

Обикновено коледните и новогодишни празници са свързани с подаръци, купони и семейни събирания, с много радостни емоции, надежда и оптимистични очаквания за Новата година. Но за някои това е време на самооценка, преживяване на самота, връщане към неуспешните моменти и провали през годината, тревожност за несигурното бъдеще. Много хора се оплакват, че с наближаването на празниците губят настроение, желание за празнуване и се депресират. Психолози, изследвали това явление в САЩ, го определят като „holiday blues“ (blues – тъга, меланхолия, мрачно настроение) или „празнична депресия“. За съжаление, у нас то също доста често се наблюдава. Когато са по-тежки симптомите наподобява на клиничната депресия. Това, което я различава от нея е продължителността /от няколко дни до 1-2 седмици / и възможността да бъде облекчена по различни начини. Това мрачно настроение може да засегне и жени, и мъже от всички възрасти. Чести симптоми на меланхолното състояние по празниците са: главоболие, безсъние или повишена нужда от сън, повишен или понижен апетит, умора, тревожност, преживяване на тъга, мъка, вина, намалена способност за мислене и концентрация, намален интерес към дейности, които обикновено доставят удоволствие. То може да бъде породено от редица фактори/причини:1. Психологически:

  • Скорошна загуба на близък човек; спомените засилват чувството за липса и самота.
  • Семейни причини:

– невъзможност да бъдете с някой член на семейството, защото той има други планове;

– невъзможност да бъдете със семейството си, заради работа, липса на време, пари и др.

– натиск да бъдете с нечие семейство, а всъщност вие да нямате желание;

– неразбирателство между определени членове в семейството и др.

  • Нереалистични очаквания – очаквате твърде много от празниците

– искате да създадете празник, какъвто сте /или не сте/ имали като дете, стремеж да направите идеалният празник за децата си и др.

2. Финансови:

  • финансови затруднения, ограничения в семейния бюджет
  • за кратко време разходите драстично нарастват – за подаръци, празнична вечеря, празнична украса за дома, заведения и т.н.
  • натиск от приятели, близки и особено от децата за скъпи подаръци, последен писък на модата, техниката и т.н.

3. Физически:

  • през зимния сезон имунната система отслабва
  • изтощение и стрес, в резултат на времето и енергията, отделени за чистене, готвене, пазаруване, подаръци, партита, семейни събирания, посрещане на гости и т.н.
  • приемът на твърде много храни и напитки води до повишаване на обичайното тегло, това също може да ви депресира, особено ако опитвате да сваляте килограми;
  • увеличената употреба на сладкиши по празниците предизвиква чувство за умора и тежест.

Възможно е празничната депресия да се появи и след 1 януари, като резултат от емоционални разочарования, случили се през предходните месеци, както и от стреса и изтощението, породени около подготовката по празниците.

Ето няколко начина как да се справим с възможните източници на депресия около новогодишните празници:

  • Опитайте да не се натоварвате със свръхамбиции и желания по празниците – да ги направите „идеални“. Поставете си реалистични цели и разпределете рационално времето си. Съставете списък с най-важните дейности и ги подредете по приоритет. Дайте си ясна сметка кое е осъществимо и кое не е. Дали е разумно да отделите толкова много време, нерви и енергия само за един единствен ден /Коледа или Нова година/?
  • Помнете, че коледните и новогодишните празници не премахват автоматично причините човек да се чувства тъжен, напрегнат или самотен. Тези чувства е възможно да съществуват, дори когато човек избира да не ги показва пред другите.
  • Оставете миналото да си отиде! Не се разочаровайте, ако празниците не минат така, както сте искали или свикнали да бъдат. Животът носи промени! Всяка година е различна. Гледайте напред към бъдещето, вместо да се натъжавате, че нещата не се случват така, както някога, преди години.
  • Направете нещо хубаво за някого. Това е старо лекарство, но може да помогне.
  • Наслаждавайте се на предпразничното настроение около вас. Например, разходете се по улиците и се потопете в магията на коледните светлини, витрини и украси.
  • Не се страхувайте да пробвате нещо ново. Потърсете начин да отбележите празниците по по-различен начин, в сравнение с други години.
  • Прекарвайте повече време с хора, които ви подкрепят, одобряват и са загрижени за вас. Създайте нови приятелства, ако ви се случва да оставате сам по празници, или пък се свържете с някого, с когото отдавна не сте поддържали контакт.
  • Задължително отделете време за себе си! Не пропилявайте цялото си време само в дейности, насочени към семейството или приятелите, дори това и да ви доставя удоволствие.
  • Не прекалявайте с алкохолните напитки. Алкохолът има депресивно действие.

Имайте предвид, че в периодите около празниците често се повишават, както случаите на клинична депресия, така и на опитите за самоубийства и самоубийствата. Ако познавате някой, който се чувства „депресиран“ около празниците:

–   опитайте да го ангажирате в предпразничната подготовка, но без да упражнявате прекален натиск върху него;

–   изслушайте го – бъдете добър слушател: ако споделя, че чувства тъга, безнадеждност, безсмислие, самота, окажете му подкрепа;

–   поощрете го да потърси професионална помощ, особено ако споделя мисли за прекратяване на живота си. 

През зимата при някои хора се проявява и т.нар. фотозависима депресия, отнасяща се към сезонните афективни разстройства (САР). Възниква през есента, когато дните се скъсяват, а нощите се удължават. Зимната депресия се обяснява с намаляването на светлината, затова и най-доброто средство за лечение е светлината – използвайте всеки слънчев зимен ден, отделяйте си време за разходки на чист въздух, а когато сте в затворени помещения, използвайте по-силно и ярко осветление.depression-and-diabetes1.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук