24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

РИОСВ – Бургас даде указания за защита на прилепите в санираните сгради

Във връзка с предстоящите за включване в Националната програма за енергийна ефективност жилищни сгради РИОСВ – Бургас изпрати до всички кметове на общини писма за предприемане на превантивни мерки по ограничаване на отрицателното въздействие върху прилепите и птиците, обитаващи сградите.
Експерти от РИОСВ – Бургас и Община Бургас провериха два жилищни блока в комплекс „Изгрев“ в процес на саниране във връзка със сигнали за колонии от прилепи в тях. Проверени бяха бл. 67 и бл. 71 и бе установено, че част от сградите вече са санирани. На строителната фирма беше дадено предписание преди извършване на строително-монтажни работи в отворите да се поставят тръби – за изселване на екземплярите, с минимален период на инсталиране 3 дни. През последните седмици в РИОСВ-Бургас постъпиха сигнали от фондация „Дивите животни“ за саниране на два жилищни блока в комплекс „Изгрев“, в които са наблюдавани колонии от прилепи.
Мерките, които РИОСВ – Бургас изпрати до кметовете, са: Обследване на сградите на възможно най-ранен етап (например още на ниво енергийно обследване) за наличие на защитени видове от експерти от научни институции или НПО. Разписване и прилагане на конкретни мерки за безопасно извеждане на защитените видове от убежищата им преди санирането (ако това е възможно), препоръки кога и как да се извърши санирането и оценка на нужните компенсаторни мерки.
При възможност съобразяване на графика на дейностите и недопускане на ремонтни дейности по време на зимуване на прилепите и/или размножителния период на наличните птици, тъй като тогава не е възможно извеждането на индивидите, или пък това е свързано със загуба на тяхното поколение.
Прилагане на компенсаторни мерки – поставяне на къщички, гнездови кутии и други.

Детелина Иванова- нач. отдел „Биологично разнообразие” към РИОСВ Бургас

Решение за справяне с наблюдаваната ситуация се очаква да бъде взето на национално ниво, за което има сформирана работна група към МРРБ, в която участват представители на научни институти към БАН, МОСВ, РИОСВ, Камара на строителите в България, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) и НПО, включително и фондация „Дивите животни“. Работната група е ангажирана в опазването на защитените видове (прилепи и някои видове птици), обитаващи сгради. Целта е изготвяне на методика с подходящи мерки за смекчаване на щетите върху тези видове, ранно обследване на сградите и срокове за изпълнение на строителните работи по саниране на сградите, както и насоки за създаване на компенсаторни убежища за защитени видове.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук