12.6 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

РИОСВ Бургас ще затваря бензиностанции без системи за чист въздух

При осъществяване на текущ контрол на бензиностанции  в обхвата на РИОСВ-Бургас  за тези, които не са приведени в съответствие с изискванията на Наредба № 16 от 1999 г. за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини ще се предприемат принудително – административни мерки, т. е. спиране на бензиноколонки чрез пломбиране до тяхното привеждане в съответствие.

На 31.12.2016 г. изтече срокът за привеждане на всички съществуващи бензиностанции към нормативните изисквания  на Наредба № 16 от 12.08.1999 година, припомнят от екоинспекцията в Бургас. Целта е ограничаване емисиите на летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини – всички бензиноколонки да бъдат оборудвани със система, съответстваща на Етап II за улавяне на бензиновите пари (УБП).

Същите трябва да отговарят на следните изисквания:

1.      Ефективността на улавяне на бензиновите пари на системите, съответстващи на Етап ІІ на УБП, трябва да е по-голяма или равна на 85 %, което се удостоверява със сертификат за съответствие с европейски или национални технически стандарти или процедури за одобрение на типа;

2.      При прехвърлянето на бензиновите пари в резервоар на бензиностанцията съотношението пари/бензин трябва да бъде по-голямо или равно на 0,95, но по-малко или равно на 1,05.

Съгласно чл. 34ж, ал. 1 от Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ, бр. 45 от 1996 г. и посл. изм. и доп.), лице, което не изпълнява изискванията на Наредба № 16 от 1999 г. за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини, в т. ч. не спазва техническите изисквания и нормите за допустими емисии на ЛОС, изпускани в атмосферния въздух, в зависимост от производителността на съответните инсталации за съхранение на бензини в терминалите и бензиностанциите, се наказва с глоба от 2000 до 10 000 лв., съответно с имуществена санкция в размер от 5 000 до 20 000 лв.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук