17.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Експертът Ричард Деймън: Созопол има шанс за световна топ дестинация на 2015 г.

Созопол има шанс да се превърне в световна туристическа дестинация за 2015 година, след като попадна в топ 3 на предпочитаните от  туристите място за посещения. Древна Аполония  се конкурира със столицата на Словения -Любляна и със североизточния бряг на Тайван.

Експертът от Световния съвет по туризъм Ричард Деймън  вече е в Созопол, за да  разгледа  реставрираната Южна крепостна стена и кула  и Археологически резерват „Античния град Аполония“ и да оцени шансовете на Созопол за първото място.

„Смятам, че шансовете на Созопол да спечели са много големи. Има още две кандидатури и много зависи от тях.  Другите два града като туристически дестинации не са ми познати. Аз съм тук да оценя Созопол  и смятам, че притежавате огромни шансове.  Това, което  ще напиша в своята оценка е позитивно.”,сподели Ричард Демйн

„Ние вече сме в тройката и ако бъдем първи това още повече ще засили потока от туристи към Созопол.Аз съм винаги съм  казвал, че туристите, които се интересуват от археология, култура и история, са  друг клас турист, те са по платежоспособни”, сподели кметът на Созопол Панайт Рейзи.

Созопол се вписа в картата на предпочитаните световни  туристически дестинации най-вече с две открития- мощите на Свети Йоан Кръстител през 2010 г. и средновековното вампирското погребение, превърнало се в медийна сензация. Най-посещавана от туристите обаче си остава Южната крепостна стена, където може да се види запазено  зърнохранилище и напълно запазени кладенци на античността.

Има вече идея да бъде възстановен в автентичния му вид и средновековния вход на града.

 „Много се  надяваме, че през настоящия сезон, крепостната стена и манастирския комплекс ще бъде представен в подходящ вид на гостите на Созопол”, каза директорът на Археологическия музей Димитър Недев .

В средата на април  в Мадрид ще бъде определен победителят в престижната класация.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук