19.3 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Родители и учители събират подписи срещу уволнението на директора на математическата в Бургас

Съветът на настоятелите при ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас изразява своето възмущение от внезапното, ненавременно и непрозрачно дисциплинарно уволнение на директора на ПМГ “Акад. Никола Обрешков“ –  Станчо Славов. На 21 и 22 май в двора на гимназията родители ще събират подписи в подкрепа на уволнения директор, след което тя ще бъде входирана  в съответните институции.

на снимката: Станчо Славов- уволненият директор на ПМГ

В отворено писмо до президента, министъра на образованието, до областния управител и кмета се казва:

„Училищното настоятелство изразява своята морална подкрепа към директора на ПМГ, когото познаваме като достоен човек, отстоявал по всички възможни начини институцията, която представлява, и давал всичко от себе си, за да защитава интересите на колегите си и на нашите деца”, пишат родителите.. 
       Считаме, че не може с лека ръка да се съсипва авторитета на един професионалист, доказал себе си, чрез дългогодишното управление на една от най-успешните гимназии в Бургас, страната и чужбина. Поредно доказателство за това е бъдещото домакинство на ПМГ „Акад. Н. Обрешков” и Община Бургас на най-престижното състезание в света по математика, а именно Международното състезание по математика (IMC), което е „Световното първенство” в сферата на математиката и за първи път ще се пренесе на Европейския континент, в България, в Бургас! 
             Изразява съмнение в твърденията, че е извършена злоупотреба със средства, а не грешка, и насаждането у обществеността на етикети като „финансови престъпления“, без в същото време да се посочват конкретни факти – звучи грозно, тенденциозно и поставя ред въпроси и съмнения в основателността на уволнението. Съдът е органът, който ще се произнесе дали освобождаването на г-н Славов е законосъобразно и правилно. Но ние, хората, които сме съпричастни към всичко, случващо се в гимназията, сме възмутени от непрофесионалното и некоректно поведение на Началника на РИО на МОМН – Бургас, г-жа инж. Виолета Илиева. Според нас е, меко казано, неуместно да се предприемат такива крайни мерки преди предстоящите изпити за Национално Външно Оценяване, Държавните зрелостни изпити и престижния международен форум  по математика – BIMC  в Бургас. Като ръководител на институцията, която трябва да оказва съдействие в подобни моменти, вместо да помага, инж. Илиева по – скоро дискредитира авторитета на училището.
            Опасяваме се, че зад уволнението на г-н Славов прозира лично отношение и ние няма да го допуснем. Ще подкрепим професионално и градивно управление на ПМГ, но няма да толерираме назначения по приятелска линия, които, умишлено или не, съсипват гимназията. Доказахме го преди година, когато инициирахме отстраняването от длъжност на временно изпълняващата длъжността директор на ПМГ „Акад. Н. Обрешков” – г-жа Куна Георгиева /спрягана за близка на инж. Илиева/, която със своите недомислени и некомпетентни действия предизвика родителското и на преподавателите недоволство.
            Апелираме институциите да предприемат адекватни и бързи действия, с оглед нормализиране на учебния процес в края на учебната година и избягване на международен скандал. /Г-н Славов е член на организационния комитет по провеждането на Международното състезание по математика, което ще се състои в началото на м. юли 2013 в Бургас.
            Апелираме г-жа Илиева да се възползва от правните възможности на Кодекса на труда и отмени заповедта за дисциплинарно уволнение на г-н Славов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук