13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Родители на деца с увреждания заплашват с палатков лагер (видео)

Родители на деца с увреждания излязоха на протест в Бургас. Недоволството им е срещу програмата „Личен асистент”. По новите правила децата в неравностойно положение ще имат право на лична помощ между 10 и 40 часа на месец, или по 2 часа дневно. Родителите настояват държавата да поеме парите за отглеждането на деца с увреждания, а не да се разчита на европейски средства.  Протестиращите са готови да разпънат палатков лагер, ако исканията им не бъдат изпълнени.

На национално ниво ние настояваме да няма такива програми със срокове , за които да кандидатстваме, а да имаме някакъв статут, примерно като на приемните родители , о да сме постоянно осигурени , защото тези деца растат,  увреждането не минава от днеска за утре като мине програмата и всичко да се оправи .”, споделя майка на дете с увреждания. Мария Василева допълва „С новата програма се подиграват  с нас , това си е жива подигравка с нас, които си гледаме болните деца и не сме ги оставили на държавата .”

По думите на протестиращите  държавата дава по 700 лв. на приемен родител, а в същото време обрича на мизерия родители, които не са оставили децата си по домове, а ги отглеждат в къщи.

Геноцид към децата, геноцид и към нас…Представете си с 80 лв. за тези 2 часа , които са ни отпуснати , какво можем ние да направим , аз ги подарявам на министърката , възмущава се Недялка Гъркова.

Заместник кмета по здравеопазване Лорис Мануелян се срещна с протестиращите. По думите му общината ще настоява програмата личен асистент да стане делегирана държавна дейност.

По-късно стана ясно, че кметът на Бургас Димитър Николов е получил уверение от новия социален министър  Зорница Русинова, че ще бъдат осигурени осигуряване допълнителни 300 000 лева за Бургас по програмата „Личен асистент“. Това ще стане след 10 юни, при оптимизацията на бюджета. Допълнителният ресурс ще позволи увеличаване на заплатените часове за обгрижване на болните от 2 на 6 – 7 за ден.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук