14.9 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Родители на деца с увреждания към управляващите: Не ни съжалявайте, а работете!

„Надяваме се, че до края на тази година ще имаме избран проектант и изпълнител на Дневния център за деца с увреждания, който ще се помещава в бившите казарми в Морската градина” Това каза заместник-кметът по въпросите на здравеопазването в община Бургас, д-р Лорис Мануелян. Днес той се срещна с родители на деца със специалнипотребности , които подкрепиха националния протест, осъждащ „бездействието на държавата по проблемите им”.

Според Мануелян, исканията на родителите съвпадат изцяло с плана за развитие на община Бургас по отношение на предоставяне на специализирани услуги за хора с различни увреждания.

„Напълно разбираме проблемите на тези семейства и трудностите, които изпитват при получаването на съответните услуги, при извършването на определени дейности. Тези дейности обаче не са нито социални, нито медицински. Това са така наречените медико -социални дейности, които за съжаление все още не са регламентирани със съответния закон. Затова и община Бургас работи по това направление, използвайки европейските програми, защото стандартите, определени от държавата са ограничени и абсолютно недостатъчни за издържаката  на едни специализирани заведения, например”, обясни д-р Лорис  Мануелян. /на снимката долу/

По думите му, обществената поръчка за изпълнител на нов център за лица с увреждания в Морската градина е в ход.

„Разбира се трудната част ще дойде след изграждането на този център. Ще трябва да наемем добре обучени кадри. Ще трябва да помислим за финансирането или по-скоро допълнителното финансиране, защото както казах държавните средства ще се окажат недостатъчни за издръжката”, допълни заместник-кметът. Това ще бъде втори подобен център на територията на Бургас. В комплекс „Славейков” вече се предоставят специализирани грижи, но капацитетът му е крайно недостатъчен, признават и от местната администрация.

Според Лорис  Мануелян, държавата трябва да предприеме спешни промени в законодателството, което ще гарантира на хората в нужда, достъп и сигурност в получаването на специализирани услуги. За законови промени се обединиха и протестиращите днес родители на деца с увреждания.

Те отново настояха за създаването на специален регистър на хората с увреждания и разкриването на допълнителни центрове. Сред исканията на родителите е и създаването отделна институция, която да се занимава с проблемите на хората с увреждания у нас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук