28.2 C
Бургас
неделя, юни 16, 2024

Родители на убити на пътя деца поискаха оставката на заместник главния прокурор Валери Първанов

От фондация „Безопасни улици от Валя” и родители на убитите в Симеоновград деца, поискаха днес оставката на  заместник главния прокурор при ВКП Валери Първанов.  

Гневът ми беше предизвикан от изказването на прокурора в сутрешния блок на БНТ, че условните присъди за убийство на пътя били държавна политика, защото затворите в страната били препълнени.

 

 

снимка: Мария Димтрова, майка на сгазената на пешеходна пътека в Бургас- 12-годишна Валя, успя да се пребори за ефективна присъда

„В същия разговор, подсмихвайки той  каза: -”ами,  то деца си умират по най-различни причини”  сякаш има някакъв процент смъртност на деца, който е нормален за страната и е планиран. Това може и да е така, може и това да е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА, но е цинично да го кажеш в очите на хора, погребали смисъла на живота си”.

 

Това пише в отвореното писмо с искането за оставката, което е изпратено до Президента, Министър- председателят, до НС, до ВСС, до Министъра на правосъдието и Главния прокурор.

 

В него се казва още: „Няма нещо по-силно от волята на родител да защити детето си, а в нашия случай паметта му. Няма сила, която да пречупи такава воля. Винаги причината за злощастно отнетите животи се корени някъде по-дълбоко и е свързана с недостатъчно осъществяван контрол, липсата на строго регламентирани текстове в законите, липсата на превенция и на последно, но най-важно място,  неадекватна съдебна система”.

 

От фондация ”Безопасни улици от Валя” и родителите на убитите деца на пътя в Симеоновград, настояват още за отговор от институциите,  дали наистина  условните присъди за убийство на пътя е политика на държавата, към момента.

 

Родителите питат и Главния прокурор в случай, че държавната политика не е такава, защо ВКП води политика различна от държавната.

 

” Време е в България да се изготвят такива закони, които да важат за цялото общество, а не за пари или власт имащия индивид!  Двадесет години са достатъчен период за анализ да се види кой закон или кой текст или алинея не съответстват на съвремието ни. Вярваме, че всичките ни искания и въпроси ще получат бърз и адекватен отговор, този отговор и очаква цялото общество в страната, но най-много ние,  родители на загиналите и пострадали при ПТП!” .

 

 

Под отвореното писмо стоят подписите на над 40 родители.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук