11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Родители се включиха в проверки на храната в училищните столове

В Бургас започнаха проверки за качеството на храната в училищните столове. Кметът Димитър Николов издаде заповед за тях, след получени сигнали от недоволни родители. Проверките се извършват от специална комисия, в която задължително присъства родител, учител и технолог. Днес проверката започна в училище „Св. СВ. Кирил и Методий“. Технологът на общината инж. Яна Маринова провери на електронна везна дали е спазен грамажа за супата и десерта. Беше констатирана и нередност в десерта. “ Десертът е мляко с конфитюр, който е с 55% съдържание повече спрямо нашите наредби и не са го яли“. Родителите Момчил Момчилов и Галя Славова казаха, че трябва да се завиши контрола на храните, които се продават в училищните лавки. „Пари за лавки няма да давам, ако иска да се храни на стола, ако не иска просто остава гладен“, беше категорична Галя Славова. Момчил Момчилов пък сподели, че не е съгласен в училищните лавки да се продават газирани напитки и напитки с високо съдържание на захар.

Общината в Бургас разработва електронна система, която дава възможност на всеки родител онлайн да види какво меню се предлага в училищния стол и да направи своя избор. По думите на Веселина Таралова – директор на Дирекция „Образование и демографски въпроси” към Община Бургас в скоро време електронната система ще обхване абсолютно всички училищни столове.

При констатиране на нарушения в храненото на децата директорите на училищата ще трябва своевременно да информират Община Бургас и да не извършват плащания към съответната фирма.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук