16 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Родопите и героите на Хайтов акостират на морето

Пейзажи от митичната планина Родопи, от родното село на Николай Хайтов – Ярново, както и класическите му герои от хитовия тв сериал „Капитан Петко войвода“ са само част от творбите, които бургазлии ще видят в четвъртък (21-ви ноември). Навръх празника на християнското семейство феновете на изобразителното изкуство по морето ще имат невероятния шанс да се срещнат с двата филиза на корена титан – Николай Хайтов.

kupih.com

За първи път в зала „Георги Баев“ на културен център „Морско казино“ в 18.00 часа ще бъде открита уникалната изложба „Зунка (дъга) над Родопите“ на младата и талантлива художничка Елица Гигова. За близки до авторката не е тайна, че това е внучката на класика Николай Хайтов от неговата дъщеря Елена Хайтова. Заедно с Ели в Бургас гостува нейната майка – писателката Елена и нейния баща – писателят и орфеист-поет Никола Гигов. Чрез вернисажа тримата изявени автори дават своя принос и подкрепа за кандидатурата на Бургас за столица на културата през 2019 година. Произведенията показани в „Георги Баев“ са и по повод предстоящото честване на 95-годишнината от рождението на автора на „Диви разкази“.

В „Зунка (дъга) над Родопите“ гостите ще могат да видят, освен живописни пейзажи, графики на класическите герои от „Капитан Петко войвода“, така и орфеически знаци изработени от Ели върху дърво и керамика. Символите на певеца на Родопите Орфей са копие на откритите каменни находки преди години от най-големия изследовател на Европа – Никола Гигов – бащата на художничката.

Вернисажът се подкрепя от община Бургас, кмета Димитър Николов, както и със съдействие на екипа на сайта Chernomorie-bg.com, приятел на популярната фамилия – Елена Хайтова – Елица и Никола Гигови.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук