13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Ромите празнуват Нова година, вижте как

Колоритен обичай за посрещане на Васильовден пресъздадоха днес учениците от бургаското Основно училище „Христо Ботев”. Ромската общност у нас отбелязва най-големия си празник – Банго Васил или Нова година. Инициативата бе на доброволчески клуб „Младежта е толерантност” със съдействието на Етнографския музей.

Малчуганите представиха подробно всички обичаи, които се изпълняват по време на празничната вечеря. Празникът се посрещна с птиче месо – петел или гъска, което трябва да „преспи” в къщата, за да не избяга късметът. Бяха приготвени сърми, баница с късмети и питка. И тук масата бе прекъдена. На ромската Нова година обаче, младите взеха прошка от по-възрастните. Главата на семейството се подготви за Банго Васил. Събира ориза и житото от трапезата и се провиква „Васил авалъ“ (Васил дойде), като хвърли зрънцата около масата, подредена на земята.

Празнуването на Василица е свързано със стара легенда, разказваща как Дяволът разрушил моста, по който вървели ромите, но свети Васил построил отново моста, за да могат те да преминат над пречистващата със силата си вода и да започнат своя нов живот. С идването на Банго Васил децата пресъздадоха обичая по градежа на символичен мост, по който да премине. Вървейки по пътека от пари, той нарече за здраве и късмет.

Бе разчупена и питата. Спроед ромските традиции, на който се падне най-голямото парче от мъжете ще храни семейството цяла година. Момите пък слагат първата хапка под възглавницата си през нощта. Поверието гласи, че тоз, който сънува момата вечерта за него ще се омъжи. Малчуганите изпълниха традиционни ромски песни, свързани с празника. След „полунощ” започва и сурвакането. На 14 януари за ромите е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата им. По него те наричат за Новата година.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук