12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Ромски сватби на открито в „Меден Рудник“, въпреки забраната

Наскоро общинският съвет в Бургас забрани шумните ромски сватби на открито след огромен порой от оплаквания на живеещи в различни квартали на града.

След сигнали от жители на бургаския комплекс „Меден рудник” бяха направени проверки.Iмеден рудник Един от тях е показателен за шумовия терор, на който са подложени живеещите в близост до ромската махала.

Хората разказаха, че в последните две седмици шумът като че ли е намалял заради промяната в Наредбата за опазване на обществения ред. Тя бе приета с радост от хората, които са най-потърпевши.

От 25 години Николай е собственик на апартамент в един от най-потърпевшите от шума блокове. Разказва, че от около 5 години ромските сватби са нетърпими. Тонколоните били върху ремаркета. Затова всички в трите жилищни блока са подменили дограмата на апартаментите си в опит да си осигурят малко спокойствие. Николай дори обмислял да продаде или замени жилището си, но сметките му не излизали.

В ромската махала в неделя отново ехтеше силна музика и веселие. Децибелите веднага бяха намалени при вида на камерата на Нова ТВ. Живеещите са категорични, че няма сила, която да им забрани да правят сватбите си на открито. Ромите са категорични, че не пречат на никого и затова ще отстояват традициите си с всички средства.

Общински съветници от Бургас спориха относно промяната в наредбата. От ГЕРБ поясниха, че всъщност не става въпрос за забрана на сватбите на открито. Желаещите ще трябва да подават молба и съответно да получат разрешение за мястото и времето, когато могат да се проведат сватбите. И досега е било така, но в наредбата не се е касаело за мястото.

Общинарите от ДПС заявиха, че са категорично против забраната, но са „за” спазването обществения ред, но не и по този начин. Според тях по този начин се нарушават човешките им права.

От БСП са на мнение, че наредбата не трябва да се променя. Абсолютната забрана означава, че във всеки двор не трябва да се провежда тържество. Нужен е по-голям контрол на органите, които следят шума./24 часа/

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук