14.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Рочата освободен срещу подписка, пострадалият от побоя не го разпознал

В съдебно заседание от 18 април Районен съд – Бургас наложи мярка за неотклонение „Подписка“ на Димитър Харалампиев, известен с прякор „Рочата“.

Димитър Харалампиев е обвинен за това, че на 14 април., заедно със съучастник – Георги Недялков пред заведение в Бургас са нанесли побой на свидетеля по делото – Мохамед.

От приложената по досъдебното производство справка за съдимост на обвиняемия се установява, че същият не е осъждан, а веднъж по НАХД № 708/2009 г. по описа на Бургаския районен съд е бил освобождаван от наказателна отговорност за престъпление по чл. 131 ал. 1 т. 4 и т. 12, вр. чл. 130 ал. 1 и ал. 2 от НК, като му е било наложено административно наказание глоба в размер на 500 лева. По отношение на обвиняемия, е налице присъда по НОХД № 10907/2015 г. по описа на Софийския районен съд, за престъпление по чл. 131 ал. 1 т. 1 от НК, която понастоящем не е влязла в сила, тъй като се обжалва.

Престъплението, за което Харалампиев е обвинен, не е тежко по смисъла на чл. 93 т.7 от НК, тъй като се наказва с лишаване от свобода до 2 години или пробация, както и с обществено порицание.

По делото действително има косвени доказателства, които обаче не са достатъчни да доведат до обосновано предположение по смисъла на чл. 63, ал. 1, предл. първо от НПК. Пострадалият от побоя свидетел Мохамед не е разпознал обвиняемия като участник в нанесения му побой. Свидетелят Марио Кръстев, който в показанията си твърди, че е видял добре и двамата нападатели, не бил поканен да разпознае обвиняемия Харалампиев като участник в престъплението. Позицията на самия Харалампиев е, че изобщо не се е намирал на мястото на престъплението на посочената от обвинението дата и час, както и че не е нанасял на св. Мохамед телесни повреди. Извън посочените косвени улики, не са налице други доказателства, подкрепящи обвинението, поради което съдът намира, че в случая трудно може да бъде защитена тезата, че Харалампиев е автор на деянието, за което е привлечен като обвиняем. На 18.04.2016 година Харалампиев се е явил с упълномощен защитник лично в Първо РУ на МВР гр. Бургас, където е участвал в действията по привличането му като обвиняем, дал е обяснения по обвинението и след това е участвал в разпознаване на живи лица от св. Мохамед.

До настоящия момент Харалампиев не е осъждан за друго тежко умишлено престъпление. Освен, че не са налице конкретните хипотези на чл. 63 ал. 2 т. 1 – 3 от НПК, от доказателствата по делото не се установява наличието на реална, непосредствена и предстояща опасност Харалампиев да се укрие, или да извърши друго престъпление.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук