7.1 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Румен Радев: Проектът за нов изтребител няма как да отпадне /видео/

По никакъв начин не може да отпадне проекта за закупуване на нов изтребител за нуждите на Военновъздушните ни сили. Това коментира във Военноморска база Бургас президента Румен Радев. По думите му изграждането на отбранителни способности трябва да се базира на съвременни бойни способности . Коментара на държавния глава беше по повод изказване на военния министър Красимир Каракачанов, че може да се търси вариант за ремонт на наличните МИГ-29 .

Миг-29 колкото  е добър като маневреност не предоставя съвременни бойни способности, каквото и да му правим. Второ ние трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО . Миг-29 не  е съвместним с нашите партньори.Трето като принцип-трябва разходите за отбрана да бъдат ефективни. Вложените пари в Миг-29 няма да ни дадат съвременни способности , а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет. Първо трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава вече да решим за колко време и как ние ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на Миг- 29”, коментира президентът

Във Военноморска база Бургас държавният глава проведе среща с командния и личния състав на военните формирования. Президентът каза, че на срещата са обсъдени много проблеми и изрази надежда, че в най-скоро време ще се намери тяхното решение. Той посочи, че бюджетът за отбрана трябва да се увеличи, но и да се разходва разумно. По думите на Румен Радев за България е важно да има силни военноморски сили, които не само да отстояват нашия военен суверенитет, но и нашите икономически и енергийни интереси. Силни военноморски сили означава нова техника, високо подготвен наличен състав, добри условия за подготовка, мотивация и социален престиж, коментира президентът. Според Румен Радев  значението на Черноморския район непрекъснато нараства, защото тук се пресичат нарастващи геополитически интереси.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук