11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Румънци, обвинени в контрабанда на злато, остават под стража

Бургаският апелативен съд не уважи жалбите на  румънските граждани Джордже-Адриан Маня и Михаи Козма, обвинени в нелегално пренасяне през границата на златни накити. Съдебният състав определи двамата  да останат за постоянно в  ареста.

Маня и Козма са подведени под наказателна отговорност за това, че на 06.05.2016г., след предварителен сговор, през КГПП Лесово Обл.Ямбол с лек автомобил „Кия“, без знанието и разрешението на Митница Бургас, са пренесли през границата на България от Турция, стоки за търговски цели в големи размери – златни накити с общо тегло 818 гр. Престъплението по чл.242 ал.І б.“Д“ и б.“Е“ от НК, за което е предвидена ефективна  присъда от 3г. до 10г. и „глоба“ от 20 000лв. до 100 000лв.

Защитата пледира за отмяна на определението на ЯОС  и постановяване на ново,  с което на обвиняемите да бъде наложена парична гаранция.  Според адвоката на румънските граждани 20-годишния  Джордже-Адриан Маня е закупил златото от Турция за близките си. По време на митническата проверка обаче се изплашил и опитал да се освободи от част от бижутата, които пъхнал в кутия от сок и изхвърлил в кош за боклук. Другата част от златото е открито в багаж в автомобила, шофиран от Михаи Козма и върху ръцете и шията на самия водач.

Двамата задържани признаха вината си и поискаха по-лека мярка за неотклонение- парична гаранция. Маня обясни, че е студент и е подал документи за работа в полицията, а Козма каза пред съда , че не е знаел, че до 60 гр. е позволеното количеството за пренасяне през границата. Представителят на  апелативна прокуратура поиска определението на ямболските магистрати да бъде потвърдено.

Въззивният съд намери изводите на първата инстанция за правилни. Макар и в начален етап на разследването може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Несъмнено е установено и знанието на обвиняемите за извършваната от тях дейност, чрез даване на знаци един на друг  при проверката и опита за освобождаване и укриване на златните накити. Тежестта на предвиденото по закон наказание и предишната условна присъда на  Михаи Козма в България обосновават и предположението за опасност от укриване, пише в определението на съда.

Съдебният акт е окончателен.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук