9.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Румяна Желава: „Решението на ЕК да спре еврофондовете бе предизвестено“

Решението на Европейската комисия да спре плащанията по еврофондовете бе
предизвестено, защото усилията на българското правителство започнаха едва след
критичния доклад на комисията от месец юли. Това заяви бургаският евродепутат
Румяна Желева по повод окончателно спрените пари за България. Това е доста кратко време, през което може да се отбележи значителен напредък, такъв какъвто очаква от нас Европейската комисия, каза още тя и обясни, че от ресорния
вицепремиер е получавана информация, че се прави нещо. rumyana-jeleva.jpg„Това, което прочетох като обосновка защо няма да бъдат възстановени акредитациите на двете агенции е, че липсва значителен напредък в борбата с корупцията. А това е ясен сигнал, какво се очаква от нас, знаейки че двете агенции бяха свързани с доста големи злоупотреби. Аз мисля, че се очакваха не просто персонални смени, но и една устойчивост на тези две агенции в управлението им и в контролните средства“.
Според нея по отношение на управлението на европейските средства, както
предприсъединителните програми, така и бъдещото управление на оперативните програми е че цялата система трябва да се преосмисли и тя трябва да заработи като едно цяло. „Това, че местим едни хора и през три месеца има персонални смени на директори едва ли е това, което се очаква. В редица документи на ЕК бяха отбелязани, както и в доклада на Европейската сметна палата ясно се отбелязва, че има проблеми с начина, по който се организират търговете, с начина, по който се сключват договорите. Много жалко, загубваме тези 220 млн. евро във време на финансова и икономическа криза, когато всеки финансов ресурс и особено този, който се дава на страната ни като знак на солидарност, е особено ценен“, подчерта евродепутатът.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук