13.8 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Руската гимназия в Бургас с 50-годишен юбилей

Известна още под името Руската гимназия, училището е единственото в региона, приоритетно ориентирано към задълбочено изучаване на руския език и култура. Правоприемник на III политехническа гимназия, трансформирана през 1963 год. в Руска езикова гимназия. През 1992 год. – в Гимназия за чужди езици със своята богата история училището е емблематично като духовно средище и институция, която в период на всеобщи промени, е призвана да осигури качествено и модерно образование.

Тя е наследник на Трета смесена гимназия “Васил Левски” и на Руската езикова гимназия. През учебната 1953-1954 г. влиза първият випуск на Трета смесена гимназия – помещавала се в Мъжката гимназия. През учебната 1963-1964 г. своя първи випуск приема Руската езикова гимназия. Първият директор на Трета смесена гимназия е бил Борис Баев, а Константин Иванов – първият директор на Руската гимназия. Тя е втората езикова гимназия в Бургас след Немската.

 

Учениците полагат изпити за получаване на:

Международен сертификат за степен на владеене на руски език от ГИРЯ “А. С. Пушкин” – Москва

Международен сертификат за степен на владеене на английски език от Асоциацията на Кеймбридж училищата

 

За тези пет десетилетия през Гимназията за чужди езици са преминали почти пет хиляди ученици. Сред тях има много известни хора – математици, лекари, юристи, оперна певица, депутати, възпитаник на ГЧЕ е бил главен секретар на Министерския съвет и т.н.

Днес училището се помещава в нова, модерно обзаведена сграда, а в него се обучават  650 ученици в 25 паралелки с профил руски/ английски език и руски/ немски език.

Гимназията за чужди езици „Васил Левски“ е единствената в региона, в която руският се изучава като първи чужд език.

ГЧЕ работи и по много европейски проекти и национални програми.

 

Гордост и чест за всички възпитаници на гимназията е участието на наши ученици от X клас  – Павлина Димитрова и Марияна Стоянова в Младежкия парламент, приел Харта на онлайн свободата на младите хора в България, проведен в Народното събрание   

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук