14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Руски архитект е направил първите заснемания на църкви в Несебър /видео/

Изключително интересна лекция на д-р Станислав Станев се състоя в Несебър по повод Международния ден на музеите. Нейната тема беше „Месемврийските църкви в проучванията на архитект Покрышкин (по материали от архивни и музейни фондове в Санкт Петербург)”. В близо 100 илюстрации, авторът на проучването разказва за известния руски архитект и реставратор, който  посещава Несебър през юни 1900 г., и прави първите архитектурни заснемания на три от месемврийските църкви –  „Христос Пантократор“, „Йоан Алитургетос“ и „Архангели Михаил и Гавраил“. Руският архитект е направил също няколко кадъра  на Старата Митрополия и църквата „Йоан Кръстител“,  заснел е мегдана и улици в града. Има и още една важна и любопитна подробност, до която авторът се натъква в работите на руския архитект.

 „Те показват, че в църквите, за които става дума, е имало живопис, за което всички ние знаем, но нямахме доказателства  какви сцени са представени. В „Христос Пантократор“ е имало изображения на Св. Константин и Елена, войн, всички прави светци, а от „Архангели Михаил и Гавраил“ напр. има запазена част от кръщение Господне, „Йоан Алитургетос“- има ангели, които  са известни на изследователите. Покришкин документира и голяма част от фрагментите. Фотографиите на Покришкин показват живота в Несебър по времето, в което той го е посетил. В една от тях руския учен е подредил пред портите на Месемврия жители на града, включително и един кмет – Клеантис Комнинос., разкри д-р Станев.

По време на лекцията стана ясно също, какво се е знаело за несебърските църкви преди архитектурни заснемания руския архитект.

До посещението на д-р Станислав Станев в Несебър се стигна, след като кметът на Несебър Николай Димитров, миналата година, посети Научноизследователския музей на Руската академия за изящни изкуства, за да се запознае лично със съхраняваните там скици и друга научна и графична документация  на арх. Пьотр Покрышкин. Визитата на градоначалник стана възможна благодарение на съдействието на  Павел Васев, пълномощен министър при посолството на България в Руската федерация и директор на Българския културен институт в Москва.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук