14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Руски военен кораб потъна в Черно море

Корабът за електронно разузнаване „Лиман“ от Черноморския флот на Русия потъна в Черно море след сблъсък с товарен кораб на около 40 км от Босфора, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на турската брегова охрана. Малко преди това агентът на регистрирания в Того кораб също каза, че руският потъва.
Информациите за съдбата на моряците е противоречива, като едни източници съобщават, че всички 78 души са в безопасност, но други твърдят, че 15 руски матроси са в неизвестност. Турската брегова охрана обяви, че е спасила всички 78, и не е ясно дали става дума и за хора от екипажа на превозващият добитък кораб.

Според официалната страница на Черноморския флот екипажът на „Лиман“ може да бъде до 85 души, пише dnevnik.bg Противоречиви са и съобщенията за това кой е товарният кораб – руски медии пишат за „Ашот-7“, а турските власти съобщават за „Юзарсиф Х“. Турската телевизия NTV казва, че инцидентът е станал край село Кумкьой (Килиос) едва на няколко километра на запад от входа на пролива. „Ройтерс“ посочва, че селото е на 29 км от Истанбул, докато в действителност то вече се води като едно от далечните предградия на огромния мегаполис.

Двата кораба са се блъснали при ниска видимост заради мъгла и „Лиман“ е получил пробойна на десния борд под ватерлинията. За инцидента потвърди и Министерството на отбраната на Русия, което уточнява, че това се е случило северозападно от входа на пролива. Ведомството твърди, че никой от моряците не е застрашен и екипажът води борба за спасяване на кораба. Към района са изпратени кораби са Черноморския флот и спасителен отряд на борда на самолет Ан-26.

„Лиман“ е на въоръжение в Черноморския флот от 43 години и последно през февруари „Интерфакс“ съобщи за него, че е наблюдавал ученията на НАТО „Морски щит“ в Черно море. На борда му има монтирани радиолокационна система „Дон“, хидроакустична система „Бронз“, апаратура за радиоразузнаване „Ротор-Н“, „Вахта-М“, „Вахта-10“, „Вахта-12“ и други. Корабът е с максимална скорост 17 възела и е въоръжен единствено с преносими зенитни системи „Игла“.

След като през 1989г. е преоборудван от хидрографски в разузнавателен кораб, „Лиман“ плава поне 13 пъти до Сирия и Тунис, а през 1999г. е в Адриатика да следи ударите на НАТО срещу Югославия, които се нанасяха от авиацията, излитаща основно от Италия. След загубата на „Лиман“ Черноморският флот на Русия остава с модернизирания през 2013г. „Екватор“, „Килдин“ и преоборудваниятапрез 2006г. „Приазовие“, като първите два кораба са от същата група, произведена в Гданск в края на 60-те и началото на 70-те години.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук