11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Руски журналист открил набор на динозаврите в Ахелой – да, ама не

Руски журналист попаднал на любопитна находка при разходка на плажа в Ахелой. Убеден, че е открил вкаменелости на праисторическо животно, Николай Замятин  сигнализирал светкавично в Природонаучния музей на Бургас. Мъжът изпратил снимки и подробно описал какво точно е видял край морето.

 

Образованията били досущ като бедрени кости на голямо животно. Екипът на музея решил да провери какво всъщност има на мястото. Ескпертите обаче открили само втвърдени карбонатни води в най-различни странни образувания.

„Това са геоложки образувания, които са добре познати на специалистите от Регионалния исторически музей. Геоложките слоеве на мястото при Ахелой са формирани преди милиони години. Плиоцена предполага характеристика на езерно-крайбрежни отлагания. При уплътняване на слоевете, карбонатното вещество намиращо се в тях се разтваря, инфилтрира, изнася и отлага в празнини като карбонатни гелове. Именно такива са и откритите от руския журналист останки”, обясни за zonaburgas директорът на Природонаучния музей в Бургас, Светла Далакчиева .

По думите й, в бургаската експозиция вече има няколко подобни открития. Новата находка е прибрана и по нея се работи, за да бъде експонирана в бъдеще.

Припомняме, че в началото на годината, специалистите от музея отново се отзоваха на сигнал за открити вкаменелости, този път в бургаския квартал „Горно Езерово”. След редица проучвания, местната културна институция се сдоби с ценни фосили. Те бяха открити при изкопни работи. Става дума за две раковини, големи колкото човешка глава, чиято възраст бе определена на милиони години.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук