14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Руски пенсионери атакуват жилищния пазар у нас

Руските инвестиции в български имоти за последните пет години надхвърлят 900 млн. евро. В България има закупени над 350 000 имоти от руснаци, които на практика изместиха ирландците и англичаните от пазара. Последната година се забелязва бум на руски пенсионери, които продават своите жилища в Москва и Петербург и се заселват у нас в малките градчета по морето. Вече има населени места, където руснаците са повече от местното население.

снимка: Илиян Цонев- съветник по търговско- икономическите въпроси в Руското посолство

Това съобщи в Бургас Илиян Цонев- съветник по търговско- икономическите въпроси в Руското посолство. Той придружаваше в Бургас руски журналисти, които се запознаха на място с възможностите за инвестиции по Южното Черноморие.

България не минава за елитен пазар, като Монако и Ню Йорк например, затова у нас се търсят имоти в средния ценови сигмент- апартаменти около 50 000 Евро.

Българските инвеститори по морето са категорични, че руските купувачи са тези, които са спасили пазарът на недвижими имоти от срив по време на кризата. Благодарение на тях през последните 2 години жилищата по морето държат цени и тенденцията за спад на тяхната стойност е преодоляна. Освен във ваканционни имоти руснаците са започнали да купуват и луксозни градски жилища.

                                     снимка: Таня Стоева- представител на строителен холдинг

Таня Стоева от голям строителен холдинг в Бургас съобщи, че по-заможни руснаци търсят  големи апартаменти до морето и са готови да броят  за тях 1200 евро на кв.м. Пазарът на недвижими имоти по морето се подържа най-вече от руските купувачи.

От българското посолство на Русия заявиха още, че след бума в покупката на жилищните имоти се забеляза тенденция инвестициите да се пренасочват към закупуване на земеделски земи, интерес към производство на зелена енергия, производствени фабрики за селскостопанска продукция и винарство.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук