11 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Руснаци луднаха по апартаменти в Малко Търново. В Бургас: Бум на сделките в Меден рудник и Крайморие

Раздвижване на пазара за недвижими имоти, отчитат експертите в сектора от началото на тази година. Въпреки търсенето обаче цените едва ли ще се покачат, тъй като са стигнали тавана си, отбелязват брокерите. На фона на положителната тенденция в страната – в Бургас отчитат лек спад на сделките с имоти от около 5 %. Независимо, че и в Несебър се наблюдава спад,  броят на парафираните договори там е над 1 500, което подрежда градът в ТОП 10 на районите с най-много продажби. Данните бяха изнесени в Бургас по време на бизнес форума „Новите  технологии и Бизнесът с имоти“, който се организира от една от най-големите онлайн платформи за обяви -imoti.net. Конференцията събра представителите на най-големите брокерски агенции в областта за втора поредна година.

Стабилен ръст на сделките с недвижими имоти се отчита единствено в София и Варна, стана ясно от данните на брокерските агенции по време на формура, организиран от imoti.net. Събитието е част от годишните награди в сектора, които се връчват от онлайн платформата за обяви. През 2017 година imoti.net поставя акцент върху инвеститорите от страната, които искат да реализират проекти в столицата, както и новите технологии, използвани в строителството. По време на срещата в Бургас, бяха изнесени и актуални данни за  пазара на недвижими имоти у нас:

„Това, което сме коментирали е, че има спад специално в Бургас и региона и морските общини. Има спад в броя на сделките. Не мога да кажа при цените как стоят нещата, при издадените разрешителни за строеж, в изграждането започването на жилищни сграда. В сравнение с предходни години, спадът е значителен на 10 – 12%.  4.30 – в София обаче няма спад. Там има ръст и цените и сделките. Подобно е положението и в Пловдив. Броят на сделките и разрешителните расте“, каза Снежана Стойчева, мениджър на imoti.net. 

Българите са основните купувачи на ваканционни имоти през 2017 година, отчитат агенциите за недвижими имоти Бургаско. Най-често това са български граждани, които живеят в чужбина, но прекарват част от летните месеци по българското Черноморие. След резкия спад на руски купувачи в България, през 2017 година се наблюдава стабилизиране на този пазар:

„Пак започнаха да търсят имоти, но повечето се ориентират към Бургас – тези, които искат да се заселят, да живеят постоянно тук. Имат такива възможност. Цените в Бургас станаха по-високи. Даже тази година продаваме вече и в Малко Търново имоти на руски граждани, апартаменти. Двустайни, те са на ниска цена“, обяви Лариса Костадинова, собственик на агенция за недвижими имоти

Въпреки по-малкото сключени сделки в Бургас все пак се отчита ръст в разрешителните за строеж на производствени и складови сгради.

„Доста е увеличен броя на разрешенията за индивидуални сгради с малка височина, еднофамилни къщи в кварталите, което показва изнасяне на населението от активната градска територия“, каза и главният архитект на община Бургас, Веселина Илиева. 

Експертите описват оптимистична картина на пазара за недвижими имоти през настоящата и следващата година. Инвеститорите обаче отново обявиха, че е нужно облекчаване на процедурите, които са свързани с издаване документи за строителство.

„Много инвеститори бягат именно заради това. Именно това спира инвестициите в София, предполагам, че и в страната е така“, обясни Галина Максимова, експерт в една от големите консултантски компании. По думите й, продължава търсенето на офисите от клас А, предимно от чужди инвеститори. Терените, които в момента се разработват ще запълнят тази липса, отчитат от строителния бранш.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук