10.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Ръст на ражданията през 2013 година, отчетоха от Бургаската болница

През 2013 година в Родилното отделение на МБАЛ-Бургас  са проплакали 1935 деца. Това е повече от предходната година, когато на бял свят са дошли 1881 бебета. Добрата новина съобщи началникът на отделението  д-р Антонио Душепеев по време на празника за Деня на родилната помощ, който болницата  традиционно отбелязва.

Годината е била добра и за Звеното по асистирана репродукция към Бургаската болница, защото след процедури в него са родени  25 деца, а още 12 жени са в напреднала бременност. „Имаме много добри резултати и се радваме на повече раждания от 2012 година. През изминалата година в Родилното отделение на МБАЛ-Бургас са се родили 1935 деца, което е с половин   випуск повече от тези  през 2012г. За разлика от други месеци януари тази година е по-натоварен. Благодарни сме на бургазлии, които ни дават възможност да приложим нашите професионални знания и умения и искаме да им кажем, че сме тук и ще помагаме денонощно”, каза д-р Душепеев.

Тържеството за Бабинден събра във фоайето пред Родилно отделение кмета Димитър Николов, главния секретар на Областна управа – Бургас  Севим Неджатиева, председателя  на общинския съвет Костантин Луков, директора на Здравната каса в Бургас д-р Таня Макшева, прокуристът на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски. Тази година в ритуала за Бабинден се включиха всички акушерки. По традиция в ролята на бабата  влезе началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев. Неговите ръце изми старшата сестра на Детско отделение – Милена Денчева, която на Стефановден е станала майка, а акушерката Руска Овчарова нарече както се леле водата, така да се раждат децата. В знак на признателност към всички акушерки д-р Антонио Душеепев на свой  ред изми ръцете им и си пожела да продължат да работят толкова добре.

Само от началото на януари тази година работещите в отделението са помогнали на бял свят да дойдат 120 деца. Последното е родено малко след 09:00 часа и носи името Николай, а преди него са проплакали още 4 бебета –  две, от които след полунощ. Кметът Димитър Николов поднесе специални благодарности към лекарите и акушерките и заяви, че броят на ражданията в най-голямото лечебно заведение в града се равнява на този в университетските болници.

„Специално искам да благодаря и да поздравя Родилното отделение на МБАЛ-Бургас. Най-важното, което трябва да се каже, е че в Бургаската болница  тази година броят на ражданията е съизмерим с този  в университетските болници. Това означава, че ние сме на крачка, с помощта на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването,  да получим лиценз за медицински  факултет към университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Това значи, че МБАЛ-Бургас може да получи лиценз за университетска болница, което е  изключително важно за нашия регион. Фактът, че тук има толкова родилки, колкото в една университетска болница,  говори за високо ниво на доверие, защото има голяма конкуренция и в момента бургазлии могат да избират от много лечебни заведения, но избират МБАЛ Бургас”, каза кметът Димитър Николов.

Той каза още, че с подкрепата на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева е планувано  Родилно отделение и  Отделението по  неонатология  да бъдат ремонтирани. Средствата за това ще са около 350 000 – 500 000 лева, като се очаква да бъдат отпуснати от Министерството на здравеопазването. Верните партньори на МБАЛ – Бургас в лицето на Сдружение „Усмивка” направиха празника на лекарите още по-хубав. Те дариха две инфузионни помпи на Отделението по неонатология, които служат за впръскване и точна дозировка на лекарствата при най-малките пациенти. Дарението бе прието от началника на отделението д-р Слава Коларова. Апаратите са на стойност 1600 лева и са закупени със средства от кампания „Стотинкова война”, която Сдружение „Усмивка” проведе миналата година.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук