12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Рядък случай със сънна артерия

72-годишната Стефанка Славова от сливенското село Бяла от години страда от колебания в кръвното налягане. „Пиеше лекарства за нормализиране на кръвното, но без да знае каква е причината за състоянието й. Когато направи инсулт, ни препоръчаха консултация с ангиолог и потърсихме съдовия хирург проф. д-р Тодор Захариев, за когото знаехме, че преглежда и оперира и в УМБАЛ „Дева Мария“, разказват близките й.

Извършена по спешност компютър томографска диагностика със скенер ангиография на каротидните артерии установява изключително рядка патология, протичала до момента без клинични изяви.

„Касае се за елонгация или удължаване на сънната артерия в две степени – по-малката е с обикновена извивка, а другата – с двойна спирала. Удължаванията представляват ембологенен участък, който води до турбуленции, завихряне на кръвотока и откъсване на микроемболични частици и тяхната миграция в хода на лява средна мозъчна артерия. Това от своя страна причинява нарушение на мозъчното кръвоснабдяване и инсулт“, обяснява началникът на Отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология в УМБАЛ „Дева Мария“ д-р Борислав Денчев, дмн.

Екип под ръководството на проф. д-р Тодор Захариев, методически ръководител на Отделението по съдова хирургия, извърши успешно резекция на патологично променения участък с реплантация и анастомоза на сънната артерия и ликвидиране на аномалията със създаване на нормален кръвоток. Пациентката се възстанови в Отделението по реанимация, след което беше лекувана с терапия, която нормализира кръвното й налягане. Изписана е в добро общо състояние, без усложнения, без мозъчна и неврологична симптоматика.

„Характерно за заболяването е, че се среща рядко. Когато бъдат диагностицирани, пациентите е задължително да бъдат оперирани, в противен случай инсултът може да настъпи внезапно, а мозъкът е орган, който не толерира такъв емболичен инцидент. При остра исхемия мозъчните клетки са в състояние да издържат само пет минути подобна липса на кръвоснабдяване, след което настъпват необратими промени в мозъчните клетки и инсултът е на лице“, обяснява още д-р Денчев.

Препоръчително е пациентите да бъдат насочвани навреме от общопрактикуващите лекари и невролозите за предварителен скрининг и хирургично лечение преди инсултът да е настъпил.

Мозъчният инсулт може да доведе до много тежка инвалидизация, до трайни увреждания, до пълна парализа, която не може да се възстанови с години. Тази диагноза е на едно от първите места като причина за смъртност в целия свят.

Проф. д-р Тодор Захариев е с най-голям опит у нас в хирургичното лечение на сънните артерии, което на практика предпазва хората от инсулт. Операциите се правят успешно в последните години в УМБАЛ „Дева Мария“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук