13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Самотна възрастна жена живее в Бургаската болница вече трети месец

Близките не я искат, а социалните служби са безсилни

Вече трети месец 83-годишна самотна жена живее в Бургаската болница. Близките й не я искат, а социалните служби само констатират факта, сигнализират лекарите от Отделението по долекуване и продължително лечение, където е настанена жената.  Тя не е болна, но има нужда от грижи, а болницата ежедневно поема разходите по издръжката й.

Жената с инициали Л.П. е доведена  от полицаи на 14 август т.г., които я намерили паднала на улицата. Прегледът установил счупена шийка на бедрената кост. В такива случаи единственият изход е ендопротезиране – подмяна на тазобедрената става с изкуствена. Тези консумативи обаче не се покриват от здравната каса. Близки така и не се появили, а жената, макар да е пенсионерка и да получава пенсия, е в неадекватно състояние и с деменция – говори несвързано, не помни или бърка факти от живота си.

Оттогава тя живее в Отделението по долекуване, макар че не е болна. Но е обездвижена и някой трябва да се грижи за нея в домашни условия. Лекарите успяват да издирят близки – деца и внуци, които живеят в Сливен.  Но те не я искат – навремето тя ги оставила, баща им се оженил повторно и ги отгледала друга жена. Категорично отказват да я приютят и казват на лекарите да не ги безпокоят повече.

 Преди три месеца документите на Л.П. са предадени на социалните служби, за да бъде настанена в старчески дом. Оттогава единственият отговор е: „Няма места“.  „Социалните даже ни караха сами да звъним по домовете и да й търсим място. Проблемът е, че домът трябва да е за хора с деменция, тъй като тя не може да се грижи за себе си сама и не може да бъде настанена в обикновен дом. Попитах ги: ами ако се отвори място във Видин, кой ще я закара дотам? Отговорът беше – ами вие от болницата“, разказа д-р Иван Цанев, старши лекар на Отделението за долекуване.

Случаите, в които близките изоставят възрастните хора в болницата в последните години не са малко. Не са малко и децата, отказващи да се грижат за възрастните си родители. Още по-голям е проблемът, ако пациентът няма лична карта. Вече няколко пъти се е случвало болницата да плаща за издаването на личните карти на бездомници, защото без документ те не могат да бъдат настанени в дом. Социалните служби вменявали на лекарите и задължението да окомплектоват изцяло документацията, а именно: да проверяват дали имат имоти, да вадят удостоверения за данъчни оценки, скици и др.

 „Веднъж един от пациентите се оказа от Чирпан. Казаха ми, че трябва да отида дотам, за да му извадя лична карта“, възмущава се д-р Цанев. Лекарите смятат, че е необходимо социалните служби да станат по-гъвкави и да проявяват по-голяма активност при подобни случаи. Само за година разходите на МБАЛ Бургас по издръжката на неосигурени, бездомни и социални случаи надхвърлят 30 000 лева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук