24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Сблъсък между бродиловци и еколози за тричането

Близо 60 природозащитници от фондация Lucky Hunt се събраха в царевското село Бродилово в знак на протест срещу местния обичай за тричане на кучета. Жителите на селото ги посрещнаха на нож с твърденията, че демонстрацията им е платена от някого.

Еколозите носиха със себе си малки, плюшени кученца. Скромният подарък за жителите на селото трябвало да служи за символично тричане на четириноги, след като преди няколко години кметът на община Царево забрани провеждането на вековния обичай. Десетките плюшени кученца обаче бяха демонстративно изхвърлени от бродиловци.

Групата от Lucky Hunt се събра и около местния вир, където обичаят се изпълнява по традиция. Те потопиха във вода плюшените играчки, които събраха и хвърлиха изкуствени цветя.

Обичаят за тричане на кучета в Бродилово беше забранен със заповед на кмета на обшина Царево Георги Лапчев през 2012 година. Година по-рано, на 13 април 2011 г., 41-то Народно събрание приема промени в Наказателния кодекс за криминализиране на обичая. Оттогава местните твърдят, че не го изпълняват, както повелява традиция, а използват парцалени кукли, за да спазят традицията. Част от местните обаче твърдят, че тричането все още се прави. Дата е различна през всяка година, а мястото се пази в дълбока тайна.

Тричане на кучетата е български обичай, изпълняван на празника Чист понеделник (наричан поради това и „Песи понеделник“) — понеделникът от т. нар. „Тодорова неделя“. Според народното вярване, този обичай цели да предпази домашните кучета от болестта бяс. Известен е главно в Източна и Южна България, както и в някои части на Централна България.

Според лечители от Варненско, прилагащи този метод за лекуване на хора, наречен още „весене“, процедурата е напълно безопасна за кучетата, защото колегите им които практикуват обичая знаят точно колко да държат животните във въздуха.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук