7.1 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Сблъсъци в с. Бродилово „за” и „против” ритуала „ тричане ” /видео/

Природозащитниците от варненската фондация „Lucky Hunt” пристигнаха в селото организирано с автобус и с плюшени кучета. Идеята им беше  да покажат, че традицията с „тричането на кучета”  може да бъде спазена, като ритуалът се изпълнява  и с играчки, но бяха посрещнати на нож от местните. Въпреки засиленото полицейско присъствие напрежението ескалира.

 „Всички крещят, каква агресия, никой не дошъл тук с агресия. Ние сме тук с позитивизъм. Да си спазват традицията, но с играчки, не с животни.” заяви Светлана Хънт от фондация Lucky Hunt

Обичаят „тричане” е забранен в с.Бродилово от 2012 г. със заповед на кмета Георги Лапчев. Това стана, след обществен натиск, че  ритуалът е антихуманен и варварски.

„ За кучетата това  е опасно. Аз като лекар мога да кажа, че кучето може и да си умре горе на въжето. След като се изпуска по малка, по голяма нужда , смятате ли, че не е стрес!?”, заяви д-р Мариета Станкова от фондация Lucky Hunt

Местните обаче твърдят, че ритуалът се изпълнява за здраве и кучетата се чувстват добре.

Природозащитниците посетиха местния вир, където от векове се е изпълнявал обичая, но вместо кучета потопиха във водата плюшените играчки.  Местните обаче се заканиха, че въпреки забраната пак ще си тричат кучетата, както са го правили дедите им.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук