13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Сблъсъци между демонстранти и жандармерия пред парламента

Трима министри и множество бяха обсадени часове наред от протестиращите в сградата на Народното събрание, съобщава БТВ. Напрежението между протестиращи и полиция ескалира в 40-ия ден на недоволство срещу управлението на кабинета „Орешарски”, особено към 22 часа, когато автобус пристигна за извеждане на блокираните държавни служители.

Тази вечер недоволните граждани не се събраха на площад „Независимост“, а отидоха директно пред сградата на Народното събрание. Причината – заседанието на финансовата комисия и още две парламентарни комисии с фокус приетата от Министерски съвет преди ден актуализация на бюджета.

Настояващите за оставката на кабинета „Орешарски” граждани се опитаха да блокират входовете на парламента, откъдето излизаха депутатите, участвали в заседанието на комисията. Около сградата обаче имаше засилено полицейско присъствие като служителите на реда бяха твърди в намеренията си да не позволят достъпа на протестиращите до входовете.

При опита на полицаите да направят път на два депутатски автомобила, първите редове от протестиращи край металните ограждения буквално са били изблъскани от мястото си, предаде репорпер на bTV. Напрежението се покачваше при всеки опит на народни представители да напуснат сградата на съединението.

По непотвърдена информация е бил арестуван един човек – Явор Никофоров, който е „учител на годината” в Софийската математическа гимназия. До задържането му се стигнало заради спречкване с полицията край Народното събрание.

 

Органите на реда не разрешиха на представителите на медиите, които отразяваха заседанието на парламентарните комисии за актуализацията на бюджета, да напуснат загражденията около сградата на Народното събрание заради блокадата от протестиращи в района. Полицаите обясниха, че това се прави с цел безопасност, тъй като по думите им протестиращите не различават депутатите, чиновниците и журналистите. Заради това било по-добре журналистите да останат в сградата на парламента. Кулоарите се изпълниха с депутати, представители на синдикатите и работодателите, както и журналисти, които не могат да си тръгнат.

Към 21.30 часа градусът на напрежението се повиши и откъм страната на „Александър Невски“ при парламента бяха докарани специални полицейски части за борба с безредиците, предаде фоторепортерът на btvnews.bg. Протестиращите от своя страна започнаха да се прегрупират и да викат към полицаите „Свалайте каските“.

Общо 109 души са били блокирани в сградата, предаде един от тях – репортерът на bTV Димитър Анестев. Полицията приготви автобус, който се приближи до един от входовете на НС, за да изведе държавните служители и другите блокирани хора. Гражданите обаче легнаха на земята, за да му попречат – стигна се и до сблъсъци с полицаи от специалните части.

 

В крайна сметка автобусът се върна пред парламента, пътниците от него отново влязоха в сградата, а полицаите заеха първоначалната си позиция зад задражденията около НС.

Междувременно част от протестиращи направиха помен по повод 40 дни протести. Група демонстранти седнаха на стълбите при храм-паметника „Ал. Невски”, държейки черни чадъри, балони, нарисуван кръст, както и лозунг „Тъжен помен”. Групата протестиращи носеха свещи и цветя.

Всички изходи на парламента продължават да са блокирани от няколкостотин души. Навсякъде полицейското присъствие е засилено.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук