13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Несебър

 Акцията по събарянето на незаконните постройки в Стария Несебър започна едва в  късния следобед след сблъсък на полиция и протестиращи. Блокадата на града най-накрая беше пробита по море, като затворниците, които трябваше да участват в събарянето, бяха извозени с катер от Поморие до Несебър. Работници и полицаи бяха посрешнати с камъни от протестиращите и се наложи употреба на сила и арести. До  решение да се пробие блокадата по море явно се стигна , след като протестиращите блокираха, от снощи, провлака.

В  Стария  град са констатирани около 130 незаконни постройки.На първия етап обаче има заповеди за събаряне на 5 надстройки на къщи и 2 магазина. Затворниците започнаха с премахването на магазините до Старата Метрополия. Въпреки напрежението в Несебър и барикадите от ДНСК още от сутринта бяха категорични, че няма да отстъпят и акцията ще продължи в рамките на месец.

Община Несебър застана зад протестиращите, с мотива, че 20 години липсват ясни правила как трябва да се строи в града на ЮНЕСКО, а от бившия Институт за паметници на културата са прилагали двойни стандарти.

Собствениците на незаконните обекти се опасяват, че като се премахнат последните незаконни етажи ще посрещнат зимата без покрив на главата и все още се надяват на диалог с държавата.

Внесена е и колективно жалба до Административния съд в Бургас за обезпечителна заповед за спиране на събарянето. Докато обаче съдът се произнесе акцията на ДНСК ще продължи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук