10.4 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Световен ден за борба с диабета

В редица български градове ще бъде отбелязан Световния ден за борба с диабета, който отбелязваме днес. Това съобщиха органзиаторите от Национална пациентска организация, Национално сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром”, Асоциация „Диабет тип 2”, Асоциация „За инсулиновите помпи” и Българска Асоциация Диабет.

Диабет

Диабетици, доброволци, ученици, студенти и приятели на пациентите с диабет провеждат специална акция, като сформират голям син кръг – символът на борбата с диабета, на централни места в над 20 градана България. В Бургас акцията е пред сградата на община Бургас и започна преди минути. С тази акция на съпричастност ще бъде изразена солидарносттакъм страдащите от диабет. Организаторите на събитието ще представят становище, в което са поставени основните и най-важни проблеми, които стоят пред пациентите с диабет и които трябва да бъдат решени от гледна точка облекчаване на живота им и подобряване функционирането на системата на здравеопазването в България.

С тази инициатива щесе акцентира върху мащаба на заболяването, необходимостта от ранна профилактика и превенция, представяне на социалната значимост и проблемите пред диабетиците както в България, така и в световен мащаб. С подобен род практики Световният ден за борба с диабета (14 ноември) се отбелязва всяка година в различни държави по света. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук