31 C
Бургас
понеделник, юни 17, 2024

Световен ден на мигриращите птици

От 2006 г. насам всеки втори уикенд на месец май световната общност отбелязва един уикенд, посветен на опазването на мигриращите птици и техните местообитания. Различни акции, фестивали, наблюдения на птици и др. събития привличат хората по целия свят за отпразнуването на дните на мигриращите птици.

Атанасовско езеро

Тази година 10 и 11 май са посветени на мигриращите птици. Това съобщават от Българска фондация „Биоразнообразие“-Бургас. Прелетните птици се свързват с всички краища на света по време на техните миграции. Световният ден на мигриращите птици е глобално събитие, чрез което се надяват да се обединят организации, правителства и отдадени хора, за да се защитят мигриращите птици за бъдещите поколения.

Световният ден за мигриращите птици работи като мрежа, която да повиши обществената информираност за мигриращите птици и тяхното значение, а също и свързва групи от хора да споделят, празнуват и да се учат един от друг. Атанасовското езеро е най-важното място за птиците, използващи миграционния път Виа Понтика.

Тук се събират пътищата на прелетните птици и ежегодно преминават 40 000 грабливи птици от 30 вида и 180 000 водолюбиви птици от 5 вида. Най-многобройни са осоядите и малките кресливи орли, както и белите щъркели и розовите пеликани. Всяка есен на Точката (специално място за наблюдение на миграция в северната част на Атанасовско езеро) се събират стотици любители на птиците, за да наблюдават чудото на миграцията.

Важно е езерото да бъде опазено в сегашното си състояние и да не се допусне изграждането в близост на съоръжения, вятърни перки и други заплахи, които да застрашат многобройните птици, които преминават по небесната магистрала всяка година по два пъти – на пролет към местата за размножаване и наесен към местата за зимуване. В интернет страницата на проект „Солта на живота“ може да намерите една интересна публикация за изследването на миграцията на Атанасовско езеро http://www.saltoflife.biodiversity./bg/Svetoven_den_na_migrirashtite_ptitsi_10_11_may_2014-p452 , която специално сме превели от английски език по случай празника.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук