14.3 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Свиват еньовски венец от билки пред Общината

На 24 юни от 10.00 часа на площад “Атанас Сиреков” пред сградата на Община Бургас ще бъде отбелязан един от най-светлите летни празници в народния календар – Еньовден.

Еньовден, Яньовден, Св. Иван Бильобер или Летни Иван се отбелязва в деня на лятното слънцестоене в почит на Св. Йоан Кръстител. Народните лечители твърдят, че набраните рано сутринта на този ден билки са най-лековити.

Бургазлии и гостите на града ще имат възможност да видят автентични обреди и обичаи. Празникът ще бъде открит от малките възпитаници на ЦДГ „Вълшебство“, които ще изпълнят традиционния джинов танц. Самодейците от Народно читалище „Христо Ботев“ – село Факия ще пресъздадат един от най-вълнуващите обичаи, свързани с празника – Еньова буля, чрез който се отправя молба към Св. Еньо за здраве и плодородие. Децата от фолклорна формация „Шарени гайтани“ към Общински детски комплекс – Бургас с ръководител Пепа Запрянова също ще вземат участие в тържеството.

Според народния обичай ще бъде свит еньовски венец от билки, през който всички гости ще минат по три пъти за здраве.

Всички посетители ще могат да се включат в пищно хоро, поведено от танцов състав към Търговска гимназия – гр. Бургас с ръководител Теодора Кънева, с което ще завърши празникът пред Общината.

За малчуганите тържествата ще продължат, като от 11.00 часа в двора на Етнографския музей те ще могат да споделят своите знания и да получат полезна информация за билките и техните лечебни свойства под формата на забавни игри в открито училище „Лечебница от природата“. Децата ще получат поздравления и подаръци за участието си в откритото училище.

Събитието се организира със съдействието на Община Бургас, Общински детски комплекс и Етнографски музей.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук