8.8 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Сдружение „Онкоболни и приятели“ приключи успешно проект „Заедно срещу рака”

Сдружение „Онкоболни и приятели” гр.Бурас финализира проект „Заедно срещу рака“. Проектът се финансира в рамките на Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009- 2014г. и бе с продължителност– 6 месеца. Целта на амбициозния проект бе да се изградят мрежи и коалици на неправителствени организации, обединени заедно срещу рака. 11178257_925787914108651_5803775304796917639_nПо време на проекта се проведоха две обучения на доброволци за грижа на онкологично болни лица, както в домашна среда, така и болнично заведение. Лектор на обучението бе   д-р Христо Дечев, онкотерапевт и понастоящем управител на КОЦ Бургас.

Близо 40 участници получиха знания и умения за грижа за целевата група, като получиха и сертификати за участие. През месец февруари се проведе семинар на тема: „Социалната работа – европейски измерения и предизвикателства”, в който се включиха представители на 10 бургаски неправителствени организации: СНЦ „Призвание”, Асоциация „Деметра”, Бизнес Център Бургас, СНЦ „Усмивка”, СДО „Фар”, Български младежки червен кръст, СНЦ „Равновесие”, СНЦ „Онкоболни и приятели” Сдружение „Жените с онкологични заболявания и техните сподвижници”, представител на катедра по здравни грижи към университет „Проф. Д-р Асен Златаров”. Представеният европейски опит от Сдружение „Фар” Бургас предизвика оживени дискусии и търсене на отговори на много спонтанно възникнали въпроси. В направеното сравнение с подобен опит на социални организации в България се търсеха възможности за по-ефективна и успешна работа. На няколко пъти на преден план излизаше темата за обдинението на социалните НПО в регион Бургас във форум, който да има представителни функции и да представлява организациите, с цел тяхното възможно участие в процеса на вземането на решения. Постепенно се оформи идеята за иницииране създаването на открит регионален форум за решаване на най-наболелите въпроси в социалната сфера. Изразено беше желание държавните институции, занимаващи се със социални дейности да делегират такива на НПО с капацитет и екзпертиза, за да се освободят от огромното натоварване и да разпределят по-демократично многобройните социални задачи.

Националната конференция по проблемите на рака се проведе на 14 и 15.03.2015 г в хотел „Авеню” гр. Бургас. Присъстваха 65 човека, представители на 17 НПО организации от страната, работещи по проблемите на рака- от София, Самоков, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Ловеч, Габрово и др.. Официални гости на форума бяха д-р Лорис Мануелян – зам. Кмет по здравеопазване и социални дейности община Бургас, г-н Семир АБу Мелих – народен представител, член на комисията по здравеопазване в парламента, г-жа Мая Казанджиева – директор дирекция Социални дейности, здравеопазване и спорт Община Бургас и д-р Христо Дечев – управител на Комплексен онкологичен център- Бургас. В края на конференцията бяха фиксирани и общите проблеми – недостиг на онколози, особено в малките населени места и тясноспециализирани онколози в големите общини, липса на мобилна грижа за онкоболни в домашни условия, регулиране на различията в стойността на клиничните пътеки за онкоболни в страната и чужбина, профилактиката и ранната диагностика – в службите по трудова медицина да се включат скриниг програма за превенция на онкологичните заблявания и други проблеми, свързани с финансирането на услуги, насочени към целевата група, повишаване стойността на клиничната пътека за палеативни грижи и увеличаване на легловия престой на онкоболния и пр.

На 17.04.2015 г се проведе Благотворителен пролетен бал с маски. Събитието включваше специална програма от професионалисти – водещ, изпълнители, организирана томбола за доброто настроение на присъстващите. В програмата участваха Георги Дюлгеров, Виолета Пападакис, Жулиета Михнева, деца от балетна школа „Капка”, които допринесоха за доброто настроение на всички присъстващи. Поканени бяха членовете на сдружението и техните близки,колеги от други НПО в града, както и официални лица. Изложени бяха сувенири и артикули, изработени от арт ателието на сдружението, както и от други автори, предоставили произведенията си с благотворителна цел. В края на събитието присъстващите написаха послание до свой близък, загубил битката с рака и пуснаха светещи балони навън.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук