12.6 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

Сдружение „Усмивка“ с конкурс за кукерски маски

Националният конкурс за детска рисунка „Да прогоним злото, да бъдем по-добри“ или изработка на кукла кукер “ Магията на кукерската маска“ е посветен на традиционния кукерски обичай.
кукерска маска

Целта на конкурса е да съхрани и популяризира българския народен обичай „Кукеруване”. Кукерските обичаи по нашите земи водят началото си от преди повече от 8000 години. В първата половина на януари кукерите тръгнат по домовете , за да изгонят злите сили от къщите на хората. В различните краища на България кукерите излизат по различно време – на Васильов ден, на Песи понеделник след Сирни Заговезни, през месец март. Имат и различни имена: бабугери, песяци, мечкари, старци, сирвискари, кукове.

Кукерите се обличат със смесица от мъжки и женски дрехи и страшни маски, окачат по себе си звънци и хлопки, и носят мечове или тояги за да изплашат и прогонят безплодната зима и злите духове и орисници, та да дойде пролетта и да е плодородна настъпващата стопанска година. Поверието гласи, че колкото по страшен е кукерът, толкова повече зли сили той ще изгони. Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сцени. Над 10 000 кукери участват в различни фестивали в цяла България . Организатор на конкурса е Сдружение „УСМИВКА“ град  Бургас ул“Славянска“ 4.
Конкурсните творби са разделени в две категории
– детска рисунка „Да прогоним злото , да бъдем по-добри“
– изработка на кукла кукер “ Магията на кукерската маска“
относно обреди и ритуали за „Кукеруване” от различни краища на България свързани с прогонването на безплодородната зима, злите ористници и духове, от различни краища на България.

В конкурса могат да участват творби на:
– живописта;
– графика /рисунка, карикатура/;
– скулптура, изработване на кукла курер или характерната за кукеруването кукерска маска ;
– приложно-декоративни творби и проекти.
РЕГЛАМЕНТ:  В конкурса могат да вземат участие деца и младежи от 4 до 18 години, разпределени в четири възрастови групи:
4 – 7г. : 8 – 10 г.; 11 – 14 г.; 15 – 18 г.
Творбите трябва да бъдат придружени със следната информация за участника: три имена, и възраст;точен адрес за кореспонденция; учебно заведение; телефон за връзка; имейл.
Всеки участник може да участва в конкурса с най-много три творби.
ПЕРИОД НА ПРОВЕЖДАНЕ: Начало на конкурса  07.01.2015 г., крайният срок за получаване на творбите 15.02.2015г. на адрес Сдружение „УСМИВКА“, град Бургас, улица „Славянска“ 4 (за конкурса)

До 22.02.2015 г. ще бъдат избрани победителите, след което ще бъдат известени на посочените от тях координати /имейл, телефон/ информация ще бъде публикувана в сайта www.usmivkabg.org и фейсбук страницата на Сдружението, печатни , телевизионни и интернет медии . Официалното награждаване на спечелилите творби и благотворителната изложба – базар ще се състои на 26.02.2015г.
Подборът и класирането на творбите ще се осъществи от експертно жури . За всяка от категориите ще бъдат присъдени предметни награди и грамоти за І, ІІ и ІІІ място.
Всички творби ще бъдат подредени в благотворителната изложба- базар.
Средствата от продажбата на творбите ще бъдат използвани за предстоящи благотворителни кампании на Сдружение „УСМИВКА“

Стартирането на конкурса и регламентът за неговото провеждане се обявяват чрез:
– съобщение в медиите
– интернет страницата на Сдружение „УСМИВКА“
http://usmivkabg.org/
– facebook-страницата на Сдружение „УСМИВКА“ https://www.facebook.com/…/%D0%A1%D0%B4%D1…/215999781753660…
С участието си в конкурса участниците се съгласяват организаторите да публикуват,
фотографират, филмират, записват , разпространяват и реализират техните творби, без да заплащат права и обезщетения за това.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук