15.4 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

СДС-БУРГАС ПРОТИВ СВАЛЯНЕТО НА ПРОМИЛИТЕ НА АЛКОХОЛ

СДС-Бургас започва кампания против готвените промени в Закона за движение по пътищата. Промените, предложени от ГЕРБ, предвиждат сваляне на нивото на алкохол в кръвта за шофьорите до 0.0 промила. Чрез народните представители от “Синята коалиция” бургаските седесари ще настояват допустимото ниво на алкохол в кръвта да остане 0.5 промила. Инициативата е на младежката структура на сините, която е проучила европейското законодателство и редица нормативни документи в тази връзка.

“Доказано е, че шофьорите с алкохол в кръвта от 0.5 промила не причиняват повече катастрофи в сравнение с тези от 0.0 промила и затова ние сме на мнение, че въвеждането на законово наказание за шофьорите с ниво на алкохол в кръвта между 0.0 и 0.5 промила няма да постигне своята цел за намаляване броя на произшествията”, каза Атанас Чепъков, който е един от инициаторите на идеята.  

Той допълни, че мнението на сините срещу ограничаването на нивото на алкохол в кръвта се споделя и от лекари, експерти и общественици. “Лекарите са категорични, че много храни и лекарства могат да повишат нивото на алкохол в кръвта над 0.0 промила.  Дори дъвките и бонбоните могат да повишат нивото на алкохол в организма на човек и с това той да си докара много главоболия с пътните полицаи”, обяснява още Чепъков. 

Бургаските седесари са категорични, че по-честите проверки на рискови места, както и въвеждане на светофари на пешеходни пътеки, които да се активират при натискане от страна на пешеходеца, са едни от възможностите за намаляване на катастрофите, причинени от водачи, употребили алкохол. Според сините това може да бъде постигнато и чрез въвеждане на ограничителен период от 3 до 6 месеца за младите водачи, през който те могат да шофират само в зони с нисък риск, както и приемане на ограничение за возене на хора на тяхната възраст.

Статистиката показва, че във всички държави, където е въведена подобна система рискът от катастрофи с начинаещи шофьори е намалял с до 40 %.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук