11.5 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

СДС иска отстраняване на шефа на АПИ Божидар Йотов и отлагане на ДДС в туризма

  СДС настоява шефа на Агенция“Пътна инфраструктура“ Божидар Йотов да бъде отстранен от поста си докато приключи прокурорската проверка срещу него. Това заяви председателят на сините Мартин Димитров в Бургас, където се проведе изнесено заседание на НИС на партията. На брифинг сините заявиха, че е подаден сигнал до прокуратурата за разследване на дейността на агенцията за неправомерни препроектиране на важни инфраструктурни обекти.  „СДС повдигна въпроса дали АПИ може да ръководи инфраструктурните проекти на България още преди месец пред министър Плевнелиев, който заяви, че всичко е наред. Само седмица по-късно обаче председателя на ЕК изпрати писмо с констатация, че АПИ няма компетентността и не може да ръководи инфраструктурните проекти на България“, допълни още Марков. „Когато повдигнахме темата целяхме българското правителство да предприеме мерки, но според тях нямаше проблем. Трябваше да дойде писмото на Барозу, за да признаят, че има проблем. Това е така, защото ако има европейско финансиране, отново могат да ни откажат част от европейските средства, а това ще бъде лошо за всички нас. Затова толкова настоятелно искаме да бъдат взети мерки“, категоричен бе Мартин Димитров. Сините ще настояват също Божидар Йотов да бъде проверен за принадлежността му към структурите на Държавна сигурност.

СДС ще продължи да настоява пред ГЕРБ и за отлагане на въвеждането на ДДС в туризма. Сините настояват ставката да влезе, вместо през месец април, през месец октомври. Така ще се даде възможност за по-високи приходи от туристическия сезон и преодоляване на кризата с безработицата. „По-разумно беше по-високата ставка да влезе през октомври , за да имаме силен летен туристически сезон. Туризмът е отрасълът, който може да ни извади от кризата и да даде нови работни места в ситуация, когато безработицата в България продължава да се покачва“, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров.„Призоваваме кабинета и лично премиера, не само да обещава на туристическия бранш отлагане влизането на ставката, но да го направи наистина. Ние сме готови да бъдем партньор и да го направим заедно, включително сме готови това да е наше предложение и да поемем цялата отговорност“, допълни още лидера на сините.

В рамките на месец ще бъде обявена кандидатурата на СДС за президент, каза шефът на предизборния щаб на сините Борис Марков. Ранното оповестяване на кандидатурата ще бъде ясен знак, че тя не е резултат на безпринципни договорки с други партии. До 15 април ще стане ясно и в какви коалиции ще участва СДС на местните избори в общините.„Нашите общински структури са ограничени единствено що се отнася до агенти на държавна сигурност и БСП“, заяви Борис Марков.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук