12.6 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Северният плаж в Бургас на крачка от “Син флаг”

Северният плаж в Бургас се гови да получи съвсем скоро най-високото екоотличие „Син флаг“. Фирмата-концесионер „Бургас бийч“ вече е заявила своята кандидатура и е готова да премине всякакъв вид проверки и изпитания. Подадени са необходимите документи, които доказват, че плажът отговаря на всички световни изисквания. Сред най-важните условия за получаване на „Син флаг“ са чистотата на водата и пясъка, високото качество на обслужване на туристите, екологична ангажираност, безопасност и не на последно място отлична информираност за дейностите на плажа.

 

Няколко лаборатории вече извършиха анализи на околната среда на северния плаж, в това число на пясъка и морската вода.

Резултатите са зашеметяващи. Микробиологичните и физикохимични данни, показват, че морската вода отговаря на държавните стандарти за чистота.

 

Другата добра новина за туристите е, че скоро на северния плаж ще има и информационен носител, който ще съобщава данните от последните изследвания. Точно преди месец Комисия от 9 представители на 5 държавни институции извърши проверка и обяви северния плаж в Бургас за еталон, по който трябва да се сравняват всички ивици. Високата оценка бе дадена едновременно от Морска администрация,БЧК, РИОСВ, РЗИ и МВР. Представителите на държавните институции останаха очаровани от идеята на концесионера да не допуска никакви моторни водни атракции на плажа за да гарантира спокойствието на туристите.

 

„Убеден съм, че плажът ще се нареди сред световните първенци, защото положихме много усилия и инвестирахме сериозни средства, да го превърнем в чисто и привлекателно място. Всички проверки извършени на пясъчната ивица в началото и в разгара на сезона, показват, че плажът се управлява отлично и е шампион сред българските ивици. Всичките ни сили са насочени за запазване на околна среда“, каза концесионерът на северния плаж Атанас Атанасов.

 

Той подчерта, че многократни проучвания на туристически агенции показват, че много от чуждите туристите тази година предпочитат да плажуват на северната ивица в Бургас, въпреки, че почиват в Слънчев бряг, Несебър и Созопол.

В най-скоро време предстоят проверки на място от „Син флаг“ в България. Ще бъдат изследвани чистотата на въздуха, пясъка, водата.

Ще бъде извършена инспекция на медицинското и санитарно оборудване, безопасността и комфорта на туристите.

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук