21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Седем компании искат да възстановят средновековната крепост „Маркели”

Се­дем офер­ти бяха подадени за участие в процедурата  за възлагане на обществената поръчка по проекта „Ре­с­та­в­ра­ция, кон­сер­ва­ция и ек­с­по­ни­ра­не на кре­пост Мар­ке­ли и из­г­ра­ж­да­не на те­х­ни­че­с­ка ин­ф­ра­с­т­ру­к­ту­ра към нея. Раз­ви­тие на ту­ри­с­ти­че­с­ка ат­ра­к­ция „Сре­д­но­ве­ко­вен парк Мар­ке­ли”

 

Общо четири дружества, две обединения и един консорциум заявяват готовност да възстановят почти напълно средновековната крепост, за която учените са категорични, че е притежавала уникални за региона защитни валове и бойни кули, внушителна църква и респектиращи с обема си водохранилища и зърнохранилища.

 

В рамките на проекта фирмата, кято бъде избрана за изпълнител, ще трябва не само да реализира всички заложени консервационни и реставрационни дейности, но и да изгради път с дължина 2997 м., да обособи паркинг,  да постави еле­к­т­ро-ка­бел­но за­х­ран­ва­не и ар­хи­те­к­тур­но ос­ве­т­ле­ние и да озелени района. Про­г­но­з­ната стой­ност на проекта е 3 200 000 лв. без ДДС.

 

Проектът предвижда да бъдат възстановени голяма част от крепостните стени  и вътрешната църква, както и да бъде построена реплика на средновековно селище, където ще се демонстрират занаяти от Средновековието.

 

На 18 юни бяха отворени седемте оферти, които участват в обявената открита проце-дура за възлагане на обществена поръчка.

 

При избора на фирмата изпълнител оценяващата комисия ще вземе под внимание показателите: Фи­нан­со­ва оцен­ка-об­ща стой­ност за из­пъл­не­ние на стро­и­тел­ни­те и мон­та­ж­ни ра­бо­ти и кон­сер­ва­ци­он­ни и ре­с­та­в­ра­ци­он­ни­те ра­бо­ти и  Те­х­ни­че­с­ка оцен­ка – пре­д­с­та­вен от уча­с­т­ни­ци­те ка­лен­да­рен план-гра­фик

 

Показателно за степента на готовност на кмета Георги Димитров и неговата администрация да стартират проекта е това, че са осигурени всички средства, които са заложени като съфинансиране.

 

През ми­на­ла­та се­д­ми­ца кме­тът и ръ­ко­во­ди­те­лят на про­е­к­та Пе­т­ко Пе­т­ков  се сре­щ­на­ха с пре­д­с­та­ви­те­ли на Гла­в­на ди­ре­к­ция „Про­г­ра­ми­ра­не на ре­ги­о­нал­но­то раз­ви­тие“ към Уп­ра­в­ля­ва­щия ор­ган на ОП „Ре­ги­о­нал­но раз­ви­тие“. Об­щи­на­та предостави на ек­с­пер­ти­те спи­сък с ре­а­ли­зи­ра­ните до мо­мен­та дей­но­с­ти и про­це­ду­ри.

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук