13.2 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Сезон 2016: Спасителите на плажа – македонци

„Има текучество в тази професия. Кандидатите са много – повече за басейн и по-малко за море. Тази година има голямо търсене на спасители от страна на стопаните на морски плажове. Предлагат се наистина по-добри условия, но кандидати няма”, коментира директорът на Български червен кръст – Бургас, Виолета Радева.

По думите й, по-голямото търсене на кадри се дължи на това, че голяма част от спасителите реално не практикуват тази професия или работят в чужбина. Липсата им се усещала най-много в по-малките курортни селища. От 600 до 1 200 лева стига заплата на един спасител, коментира още Радева. Гардовете със сертификати са хиляди, но много малка част остават да работят у нас.

Новост през тази година е, че работа като водни спасители в българските курорти търсят македонци. „Обикновено тези хора с двойно гражданство – българско и македонско. Сертификатите им са издадени в Македония, което ще изисква едно допълнително синхронизиране с българското законодателство”, каза още Виолета Радева. Спасители коментираха, че условията за работа в турските курорти са по-добри от тези, които се предлагат у нас. Голяма част от водните ни гардове предпочитат да спасяват на водните атракциони в Средиземноморието, където работата е по-лека.

Одобрени са схемите за организиране на водно-спасителна дейност на осем плажни ивици в Бургаско, обяви пред zonaburgas.bg областният управител Вълчо Чолаков. По думите му, сред тях попадат и дватаекоплажа – Иракли  и Корал. „Към края на месец март неохранемите  плажове в Бургаско са 56. Очакваме до няколко дни да получим финансирането от държавата, за да организираме водно-спасителната дейност на въпросните осем плажа. Тя ще бъде частична и няма да обхваща целите плажни ивици”, обясни губернаторът.

Останалите плажове ще остават без охрана. Общините ще имат ангажимент да сложат табели, които предупреждават за това, стана ясно от думите на Вълчо Чолаков. „Вече сме изпратили писма до всички общински администрации. През лятото ще бъдат извършени няколко проверки, за да се види изпълнени ли са предписанията на областната администрация”, категоричен беше Чолаков.

Според него, и тази година ще се усети липсата на желаещи водни спасители, които да работят ивиците, останали без стопани. „Възнаграждението, което е предвидено да получават е само за сезона и много често не ги удовлетворява”, коментира областният управител на Бургас.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук