12.6 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Село Черно море може да има църква отново

Със саморъчен подпис и печат на Сливенска митропололия, негово високопреосвещенство митрополит Йоаникий, е подкрепил местното църковно настоятелство в искането му за предоставяне правото на собственост върху недвижим имот от страна на община Бургас и превръщането му в църква.

Църква

Исканият имот представлява двуетажна сграда, строена през 1938 година.  12 месеца по-късно е била осветена за църква и е действала като храм „Света Неделя“. През 1964 г. църквата е затворена. В началото на 80-те години сградата е ремонтирана и преустроена като младежки дом, което лишава жителите на селото от храм и те са принудени да ходят на църква в съседните селища, смята Отец ставрофорен иконом Велик Шишиев.

Доскоро в сградата се е помещавало Народно читалище „Антон Страшимиров-1980“, което сега ползва помещения в СОУ „Христо Ботев“. През годините многократно помещенията в сградата са предлагани на търгове за отдаване под наем, но към тях не е проявен никакъв интерес. Сградата е празна, не се използва от никой, тъй като самото и първоначално предназначение – за църква прави използването и за други цели практически невъзможно без влагане на сериозни финансови средства.

В селото няма православен храм, а населението многократно е заявявало искането си за изграждане на такъв. Последна дума за това ще има ли отново църква в село Черно море имат общинските съветници в Бургас, които трябва да вземат решение на следващото си заседание.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук