16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Септември идва с най-доброто от чешкото кино

Лятната инициатива на Община Бургас „Кино по звездите“ продължава в пет последователни вечери през септември. В дните от 1-ви септември /вторник/ до 5-ти септември /събота/ на открита сцена „Охлюва“, при вход свободен от 20.30 часа киноманите в града ще станат свидетели на най-популярните чешки документални филми.

кино

Списъкът от продукции включва „Шмекери“ /2013 г./, „Всички мои деца“ /2013/, „Моят дом е моята крепост“ /2010/, „Захарен блус“ /2014/ и „С трабант до края на света“ /2014/.

Начало на филмовата поредица дава филмът „Шмекери“ на режисьора Силвие Димакова. Сюжетът въвлича в една манипулативна игра, придружена от натиск и агресия. Скрити камери улавят суровата действителност зад кулисите на рекламни презентации за пенсионери и какво в действителност се случва на популярните евтини екскурзии с безплатен обяд.

„Всички мои деца“ е копродукция на Чехия и Словакия. В 90-минутната лента на режисьора Ладислав Кабош ще се срещнем с харизматичния свещеник Мариан Куфа. Зрителят го вижда облечен в мръсен гащиризон, проследява драмата на мисията в условия на бедност и безнадеждност в забравените ромски квартали. Вместо с проповеди Куфа се опитва да привлече ромите чрез собствения пример и човешкия интерес. По шокиращ начин филмът разкрива проблемите, с които се бори тази общност.

На 3-ти септември „Моят дом е моята крепост“ на режисьора Иржи Стейскал провокира с вечната тема за големия град и селото. Година след година, новите сгради избутват всичко от миналото като се опитват да го унищожат.

„Захарен блус“ с режисьор Андреа Цулкова ще ни срещне на 4 септември /петък/ очи с очи с една от най-коварните болести в нашето съвремие – диабета.

За финал, в последния ден на чешкото кино – 5 септември, гледаме „С трабант до края на света“ на режисьора Дан Пржибан. „Когато има желание, има и начин“ е максимата, която следва Дан Пржибан и отново е готов да потегли по света, а неотклонно до него е верният му трабант, който въпреки че е от картон, успява да издържи на изпитанията на пътя от чакъл. След дългата обиколка из Африка, следва Южна Америка. И така, до края на света.

Инициативата „Кино под звездите“ се реализира от Община Бургас за седма поредна година. През това лято бургаската публика се наслади на водещи ленти от казахстанското, руското, португалското, френското и българското кино.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук