16 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Сергей Станишев пред студентите: Държавата, а не МВР трябва да регулира икономиката

Пет са националните приоритета, около които трябва да се обединим, след като изпълнихме основната цел на прехода- влизането ни в НАТО и ЕС. Това заяви пред студентите от университет „Проф.д-р Асен Златаров” в Бургас президентът на ПЕС Сергей Станишев в отговор на студентски въпрос. Соцлидерът  изнесе лекция на тема „Европа- България: младото поколение”. Станишев подчерта, че запазването на демокрацията в България е особено важно, защото в последните четири години тя е под заплаха и сериозно ерозирала. Създаване на нови работни места, конкуретноспособна икономика, борба с демографския срив и образование са другите стратегически цели. Станишев отбеляза, че в последните 4 години има неправилно разпределение на ресурсите, заради което редица сектори са в криза. „Държавата, а не МВР трябва да регулира икономиката, каза още Станишев. Според него грубата административна намеса в икономиката е накарало инвеститорите да заобикалят България.

 Президентът на ПЕС алармира, че в момента страната ни е изправена пред сериозна опасност да загуби 30% от средствата по европейските фондове, заради грешки, корупция, некомпетентност. В края на моя управленски мандат бяхме на 14-то място в Европа по усвояемост на средствата, а в момента сме в дъното. Ние  трябва да ускорим работата по усвояване на средствата, защото това е източник за добавена стойност към икономическото и социалното развитие на страната”, подчерта Станишев.

Той определи бюджетните ограничения и замразените доходи на българските граждани като най-лошият пример в света. „Изходът от кризата е по- силна и демократична Европа, с балансирани финансови политики и разкриване на работни места, което би раздвижило икономиката”, отбеляза Станишев.

Студентите отправиха десетки въпроси към лидера на европейските социалисти, свързани с бъдещето си в България.

Левицата ще реализира политиката за гарантирано първо работно място на завършилите образованието си, за което Европейската комисия е предвидила 6 млрд. евро.  Програмата ще позволи на младите хора да се реализират в родната администрация и икономика.

На студентски въпрос кои от политиките на ГЕРБ би продължила БСП, председателя на партията отговори, че е „за” приемственост в политиката, но с друго съдържание. „Няма как думите да нямат нищо общо с действията. От Граждани за европейско развитие на България нищо не остана. Гражданското и европейско начало бяха потъпкани, като всеки с различно мнение бе мачкан. Не може 100 млн.лв. да се дават за подслушване, а едва 6% от СРС-тата да влизат в съда. Развитие  нямаше нито в работните места, нито институциите, а магистралите се оказаха по-малко от нашите”, коментира Станишев.

Той обяви, че ще работи за финансова стабилност на държавата, запазване на валутния борд и ниски бюджетни дефицити. В администрацията пък трябва да работят образовани и компетентни специалисти, не калинки и политически активисти.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук