19.3 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Симона Първанова, мол мениджър на Galleria Burgas: Молът не е мода, той е съвременната агора

Симона Първанова е завършила Американския университет в България с две специалности – бизнес администрация и политология/международни отношения.

 Има 11 години опит в сферата на недвижимите имоти в България, като преминава през всички сектори. Започва кариерата си в Colliers International, достигайки до позицията „Директор жилищни продажби“. Следващите 6 години е мениджър продажби в една от инвестиционните компании на фонда EQUEST, а впоследствие е и представител на собствениците в City Center Sofia.

Преди да приеме предложението на GTC Bulgaria, работи като водещ консултант по отдаването под наем на Парадайс Център към Forton International. От декември 2011 г. е мол мендижър на Galleria Burgas.

 

– Госпожо Първанова, как приключи първото лято на мол Galleria Burgas?

Galleria Burgas  бе открит на 15 май, което съвпадна с началото на туристическия сезон. Ние сме изключително доволни от първото си лято. Направихме много за популяризирането на мола в  курортите от Слънчев бряг до Лозенец. Рекламната ни кампания съдържаше няколко компонента – външна реклама, брандиране на почти всички плажове но Южното Черноморие. Имахме договори с туроператорите да насочват туристите тук при нас. Съумяхме да пуснем безплатни маршрутни автобуси до Слънчев бряг и Несебър, които улесняваха туристите. Създадохме и разпространихме триезичен каталог „Black sea&see”. В него бяха представени морските общини от Несебър до Созопол с техните забележителности, както и туристическите атракции по Южното Черноморие. Идеята ни беше каталогът да се превърне в полезно средство за информиране на туристите. От него те да бъдат насочвани към хотелите, заведенията за хранене, музеите и спортните съоръжения по Черноморието. В каталога  подробно бе представена спортната и културната програма на Бургас, присъстваха и насоки как туристите най-лесно могат да се придвижват в региона. Естествено, в него се съдържаше информация и за „Galleria Burgas” – какво може да се види и как да могат да се забавляват гостите ни в мола. Този каталог се оказа много успешен. Разпространявахме го в над 90 хотела по морето, чартърните полети на двете водещи български авиолинии, а за българските туристи – в някои от междуградските автобусни линии.

Като  резултат на тези усилия в края на сезона отчетохме 2 милиона посещения. Колко от тях са били на туристи, не може да се каже, но през месеците юли и август тук преобладаваше чуждестранната реч.

– Можем ли да кажем, че през този сезон Galleria Burgas създаде нов туристически продукт на пазара?

Да. Ние се превърнахме в дестинация за туристите. Туроператорите я нарекоха „Бургас шопинг тур”. В мола присъстват марките, които туристите са свикнали да виждат във всеки център в Европа и по света, което ги привлича. Внасяме и местен привкус – представени са български търговски вериги, които продават качествена българска продукция – козметика, конфекция, обувки. Туристическите атракциони, които създадохме  с изложбата „България на длан” и „Винарна“, се обособиха като самостоятелен туристически пакет. Туристите идваха тук специално, за да видят миниатюрите, фолклорната програма, да опитат и да закупят българско вино, и козметика.

-Как ще задържите това темпо и след края на туристическия сезон, ще съумеете ли да приучите гражданите да прекарват свободното си време в мола? И какво всъщност е той – мода или еволюция в търговията? 

В България мол културата няма дълга история – първите молове бяха открити през 2006 г. Затова мисля, че молът все още е комбинация между двете неща – той е модерно място за посещение, за срещи и развлечения, за пазаруване. Той е съвременната евоюлирала агора /древният религиозен, политически, културен и пазарен център/.

Пазаруването и развлечението са едно и също изживяване. Това е тенденция в световен мащаб. Хората посещават моловете не само за да пазаруват, а да се видят с приятели, да общуват. Молът е едно пъстро социално място, от което тръгват много тенденции. Поради липсата на такова място в града до този момент, хората заочват постепенно да оценяват добрата комбинация между шопинг, развлечения и услуги, каквото е мол Galleria Burgas. Тук има фитнес, зона за игри, кино, боулинг, билярд, заведения за хранене. Реално едно семейство може да дойде в събота след обяд и  да си тръгне чак вечерта. С настъпването на зимния сезон се оценяват предимствата и на подземния паркинг –  клиентите могат да паркират автомобилите си на сухо и топло място.

– Съществува мнение, че моловете, заради лукса и комфорта в тях, са предимно за богатите. Отнася ли се това и за Galleria Burgas?

Категорично не. Ние много внимателно анализираме целевата си група, която при нас не е стриктно диференцирана. Тя варира от ученици до хора в по-зряла възраст. Молът е достатъчно голям и разнообразен и в този смисъл може да задоволи нуждите на всички. Нашата основна цел е да отговорим на  възможно най-широките очаквания – на учениците, възрастните, майките с деца, на съвременната работеща жена, която има по-големи финансови възможности.

– Имате ли обратна връзка, как ви оценяват клиентите и какви претенции имат към вас?

Стандартният начин това да се направи е чрез анкети. През лятото проведохме  анкета сред нашите клиенти, с която искахме да прецизираме рекламните си кампании. По мащабно проучване ще направим след Коледните празници.

Има и друг начин за обратна връзка – просто слушаме какво казват хората за нас. Чуваме, че харесват мола, намират го за красив и уютен. Споделят, че предлагаме достатъчно голямо разнообразие на стоки и атракции. Тези, които доскоро ходеха да пазаруват в София, или в чужбина, сега могат да го направят и тук.

Обратната връзка ни помага да се ориентираме в желанието на клиентите. Така разбрахме, че те биха искали при нас да има голяма международна верига за хранене и вече водим преговори. Нейното заведение ще е на последния етаж, в съседство с киното. Клиентите желаят да допълним микса и с още няколко марки предлагащи спортни стоки –  най-късно до пролетта ще можем да ги зарадваме с конкретни предложения.

– Как ще разнообразите живота в мола през следващите месеци и как преценявате от какво точно имат потребност хората, за да им го предложите?

Мол Galleria Burgas има амбицията да участва активно в социалния и културен живот на Бургас. След края на туристическия сезон,  кампаниите ни са насочени изцяло към жителите на града и региона. Маркетинговите ни активности са разнообразни и съобразени с различните възрастови групи. Знаем, че тук има музикално училище и че децата в него се нуждаят от сцена за изявите си. Затова ние ще им я осигурим. От ноември стартираме инициативата „Открита сцена за таланти” в големия атриум на мола. По предварително обявена програма на нея учениците от музикалното училище, както и всички таланти от школите по изкуства в Бургас и региона, ще могат да изнасят своите концерти и спектакли.

От средата на ноември Държавният куклен театър на морския град ще има регулярни представления при нас. Подготвяме и училищно състезание, което ще стартира за празника на Бургас – 6-ти декември. На няколко етапа ученици от различни възрасти ще показват знанията си по теми от историята на Бургас, ще има и боулинг състезания.

Подготвяме и коледен базар, много по-различен от това, което са свикнали да виждат хората. Той ще бъде открит на 6-ти декември и ще продължи до 7-ми януари. На партерния и първия етаж в мола ще бъдат пръснати щандове на занаятчии за сувенири и коледна декорация, ръчни изделия, произведения на изкуството, производители на мед и млечни произведения, винари и много други. Близо 50 щанда ще бъдат разположени на паркинга пред мола. Сред тях ще е и пазарът за елхи. А щандовете със скара, греяно вино и канелени сладки ще създават традиционното коледно настроение.

Най-голямата празнична атракция дори ще изпревари коледния базар. Предвиждаме още през ноември забавен лунапарк да зарадва най-малките ни клиенти. Той ще бъде разположен пред сградата на мола.

– Какви са взаимоотношенията с наемателите? Те печелят или губят, сравнено с наемателите по централните градски части?

Обикновено собствениците на молове, особено тези с история, какъвто е GTC, имат доста реална представа какво трябва да предложат на търговците, за да имат те печалба. В това отношение ние си помагаме. Не е възможно директно да се сравняват наемните нива в мола и на търговската улица. На улицата има просто наем за помещение, а в мола компонентите са много повече. Тук мениджмънтът се грижи за обслужването, разнообразни обстоятелства влияят върху наемната цена. Мениджърите на моловете добре знаят потребностите на наемателите. В период на криза ние сме партньори и заедно правим бизнес планирането.

– Смятате ли че най-лошото от кризата е зад гърба ни?

Според мен от миналата година насам сме се застопорили на едно ниво. Аз не виждам твърде голям възход. Вярно, че  Бургас е по-специфичен пазар и от него не могат да се правят изводи за страната въобще.  През летния сезон тук се печелят добри пари, през зимата – се харчат. Това помага пазарът тук да се задържи на едни „здравословни” нива.

 – Вие сте мениджър на Galleria Burgas от откриването му. Какви изисквания поставя пред вас тази длъжност?

– Преди всичко добра организация и информираност. Мол мениджърът трябва по всяко време да знае всичко, което се случва в търговско-развлекателния център, на пазара в града, да е запознат със спецификата му. Трябва и добре да се владее, да знае в точния момент към кого да се обърне за бърза реакция и разрешаване на проблема. А проблеми неизбежно възникват. Има форсмажорни обстоятелства, сериозна конкуренция и много други фактори. Сред задълженията на мениджъра е и да се грижи за „доброто настроение“  на наемателите, което означава за техните обороти и удобно присъствие в мола.

Нашият екип не е голям. Имаме мениджър за поддръжка на съоръженията и оперативните дейности, което включва координация между фирмите-подизпълнители.  За охраната, озеленяването, почистването, техническата изправност сме наели специализирани фирми. Най-голямата част от екипа ни  е ангажиран с маркетинга, който се  занимава с цялостната рекламна стартегия на мола, с управление на рекламните площи вътре в него, с организацията на събития.

– Голям търговски център като  Galleria Burgas би могъл да е индикатор за икономическото състояние на региона. Какво е то през погледа на търговците?

За търговците Бургас е интересен пазар. Градът присъства на картата на всички големи международни вериги. Те обикновено планират експанзиите си години напред, а това означава, че намират Бургас за достатъчно икономически развит. Може би затова всички магазини в  Galleria Burgas продават много добре. 

 

 

*агора – древен религиозен, политически, културен и пазарен център

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук