10.4 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Сирени в памет на загиналите деца за първия учебен ден в Бургас

Със звуков сигнал на сирени ще започне първият учебен ден в Бургас. Инициативата е на Фондация „Безопасни улици от Валя” и Община Бургас и е в памет на всички деца, загинали при пътни инциденти.  Целта е чрез звуковия сигнал да се привлече вниманието на всички шофьори към най-уязвимите участници в движението-пешеходците и особено децата, както и да се почете паметта на хилядите малчугани в цялата страна, които няма да прекрачат училищния праг.

Сирените ще бъдат включени на 15 септември в 08,55 мин., като преди и след това ще бъде прочетен текст: „Уважаеми граждани! Бъдете внимателни на пътя, пазете децата! Днес е първият учебен ден!”.

За началото на учебната година ще бъдат ангажирани всички униформени от Пътна и Охранителна полиция, които ще осигурят засилено полицейско присъствие в районите на училищата, пешеходните пътеки и опасните пътни участъци. Вече са подновени пътните маркировки в града, с приоритет пешеходните пътеки, и са обновени знаците. По инициатива на кмета Димитър Николов опасните участъци са обезопасени с т.нар. „легнали полицаи”.

След започването на учебните занятия, през големите междучасия, в началото и края на учебния ден ще се осигурява засилено полицейско присъствие в училищата за предотвратяване на кражби, изнудвания, побои и др. инциденти, съобщи още гл. инсп. Танев. Впоследствие в тази дейност ще бъдат включени и полицейски автопатрули.

1 925 първокласници ще влязат в училище на 15 септември в Бургас. 1 919 пък ще бъдат второкласниците. От целодневното обучение ще се възползват съответно 1 620 първолаци и 1 460 ученици от втори клас.

Община Бургас и Фондация „Безопасни улици от Валя” работят съвместно по още една инициатива-въвеждането на хора, които да предупреждават със специален знак шофьорите за преминаването на ученици на местата за най-интензивно пресичане и в най-натоварените часове в районите на учебните заведения-т.нар. „crossing guard”.

На 15 септември инициативата започва в Професионална гимназия по туризъм „Асен Златаров”, както и в училищата „Димчо Дебелянов”, „Петко Росен”, „Климент Охридски” и Начално базово училище „Михаил Лъкатник”. Днес техни представители получиха предупредителните табели и защитните жилетки, които кросинг гардовете ще ползват. Те ще преминат инструктаж в ОД на МВР и ще се грижат за безопасността на пресичащите ученици през цялата учебна година. С тази дейност ще бъдат ангажирани доброволци-родители и ученици от горен курс в съответните училища.

А като подарък към учениците за първия учебен ден Община Бургас осигурява за тях безплатно посещение на Фестивала на пясъчните фигури на 15 септември.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук