20.1 C
Бургас
неделя, юни 2, 2024

Скакалци нападнаха бургаски квартали

Черни скакалци нападнаха бургаския квартал Лозово, съобщава в-к „Труд“. Като във филм на ужасите сме, алармираха разтревожени местните жители в събота.

Нощем целият асфалт и фасадите на домовете им почернявали от хилядите струпани насекоми. Най тежко било положението на хората, чиито къщи са до нивите.  

снимка: 24 часа

Там стопаните ринели скакалците с лопати, за да разчистят имота си.

„Нощем не пеят. Не хапят, нищо не ни правят,но просто е зловещо“, разрида се жена от квартала.

На няколко пъти хората от квартала се обръщали за помощ към частни фирми, които пръскали стените на къщите и дворовете им, но и това било без резултат.

„Сутрин, като се събудим нивите са черни от скакалци. Вечер пък идват към квартала и се настаняват в него. Децата пищят от страх, мислят ги за жаби“, разказват местните.
Скакалците се появили преди две седмици, ставали все повече и повече. Те са черни, големи близо 4 сантиметра.

Лозовци предполагат че става дума за така наречения „житен щурец“. Никой не помни такова чудо да е имало в селото им, което наскоро стана квартал на морския град.

Скакалците не хапят, не пренасят зарази, хранят се с реколтата, обясниха ветеринари. Още в неделя в квартал Лозово ще бъдат изпратени експерти и техника за да започне пръскане против скакалците.

„Нашествието им може да бъде спряно с пръскане от хеликоптери“, заяви вчера шефката на Дезинфекционната станция в Бургас Нели Бойчева и добави,че те ще започнат да пръскат още в неделя.

Експерти смятат,че ще е нужна летателна техника, с която да се пребори атаката на насекомите. Според тях, битката със скакалците трябва да се поеме от „Растителна защита“.

Директорът на регионалното представителство на Агенцията по храните д р Даниела Кепекова обясни, че е запозната с проблема. Още в петък, след като от Лозово подали сигнал за нашествието, нейни хора огледали района. „Няма следи да са нападнали реколтата. Вероятно просто търсят сянка“, каза д р Кепекова.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
spot_img
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук