13.2 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Скала се срути над Провадия, евакуираха хора

Обитателите на 26 къщи в Провадия са евакуирани заради опасност от надвиснала скала над домовете им, съобщи управителят на Варненска област Стоян Пасев. Около 20.00 ч. снощи са се срутили парчета от Западния скален венец над града, а друга, огромна скала има опасност всеки момент да се срути. Единият от падналиите късове бил около 50 тона.

Все още се очакват специалисти от  Геозащита, които да оценят опасността и да направят предписания за мерките, които трябва да бъдат взети, предава Дарик радио.

Хората от евакуираните къщи са настанени в хотел на разноски на общината, а други са отишли при свои роднини, уточни за Дарик губернаторът Стоян Пасев. Той  изрази притеснение, че останалите временно без дом не оценяват истинската опасност и искат да се върнат по домовете си. Районът е отцепен, а на място има общински служители и органи на реда, които не допускат хората да се връщат в застрашените къщи, които се намират по ул. „Цанко Церковски” и около нея.

Това е второто срутване на скали от този скат само за една година.

Такива срутища се появяват периодично из цялото Провадийско плато, последното беше в края на месец март тази година, информира местният сайт Провадия днес. Тогава 130-тонна скална маса се откъсна от ската над Провадия и застраши десетки къщи. Мащабите на срутването обаче бяха много по-малки иопасната скала беше разрушена много бързо. Този път скалната маса е много по-голяма и по-тежка.

Проблемът в община Провадия е от години. Цялостното укрепване на скалите и решаване на проблема за сега остава невъзможно, тъй като липсват достатъчно финансови средства и пари до сега не са осигурени.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук