12.6 C
Бургас
петък, май 17, 2024

Скоро Акве Калиде ще е готов да посреща туристи

В момента мястото е строителна площадка, тъй като Община Бургас работи по експонирането на старините и осигуряването на нормална инфраструктура за достъп на туристите. Вече е реставрирана екзотичната баня, изградена от султан Сюлейман Великолепни през ХVІ в. Тя е изградена в центъра на античната римска баня на Акве Калиде.

Акве Калиде

Османската постройка  е квадратна по план. В центъра й е изграден мраморен басейн, в който се е събирала горещата минерална вода, ползвана за лечебни процедури. Покрай стените има множество ванички – курни. Според турския пътешественик Евлия Челеби, султан Сюлейман се е излекувал именно от лечебната вода на Акве Калиде. В знак на благодарност, той построил нова баня и с ферман учредил ежегоден панаир на това място, което довело до голям икономически напредък на района.

Банята е изцяло обновена. Възстановена е мраморната облицовка на стените и басейна, стенописана е в характерния пищен османски стил от ХV-ХVІ в. Работи се по изграждането на посетителски център, детски кът, кафетерия, указателни табла и експозиция.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук