9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Скулптури на птици и изложбата „симБиотично“ гостуват във Флората

Три скулптури на птици – рибарка, саблеклюн и кокилобегач на бургаските художници Добрин Вътев, Огнян Петков и Атанас Стоянов, ще бъдат показани днес (5 август) в Експозиционен център „Флора“ – Бургас. Творбите са изработени в рамките на проекта на Дружеството на художниците – Бургас – „Изкуство и птици“, финансиран от Община Бургас и реализиран в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие (БФБ).

DSC_0306В същото време в зала 5 на „Флора“-та ще бъде инсталирана интерактивната изложба за Атанасовско езеро „симБиотично“, която се връща в нашия град след „турнето си“ в Русе, Пловдив и Варна и преди да поеме за София, Велико Търново, Габрово и др. Представянето й в Експозиционен център „Флора“ се осъществява със съдействието на Община Бургас.

Всяка вечер след 17.00 часа изложбата може свободно да бъде разгледана и малки и големи да се позабавляват със солничния конструктор, птицекопира и пътешествията на мигриращия щъркел Густав. Екипът на БФБ неслучайно избра месец август, за да представи изложбата отново в града на Атанасовско езеро, когато бургазлии могат с гордост да представят на своите гости едно по-различно лице на Бургас – градът на езерата и птиците. Изложбата е необикновена и представя всичко най-интересно за най-богатото на птици място в страната и разкрива видимите и невидими връзки, които поддържат крехкия баланс в тази екосистема.

DSC_0329Изложбата и скулптурите могат да бъдат видени до 22 август, след което птиците ще „отлетят“ по-близо до мястото където обичайно живеят – района на Атанасовско езеро и ще станат част от Пътеката на саблеклюна, която се изгражда в близост до Укритието за наблюдение на птици в рамките на проект „Солта на живота“, LIFE +, който Българска фондация Биоразнообразие изпълнява.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук