13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Слагат без пари и соларни панели, Бургас агитира 400 блока

Държавата обмисля програма и за енергийно обновяване на еднофамилните домове. По нея ще се отпускат средства на собственици на къщи за поставяне на соларни панели или други подобни подобрения. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред bTV. Подобен модел обаче ще може да стартира най-рано догодина.

соларни панели

Вече се водят разговори с Министерството на околната среда за осигуряване на средства от парите, които държавата получава от продажбата на въглеродни емисии, допълни Павлова. През тази година ще стартира и работата на новия Фонд за саниране. От бюджета ще бъдат заделени 1 млрд. лв. за тази цел. Обновяването ще стартира с най-големите и сложни панелни и ЕПК блокове, обясни Павлова. Собствениците на домове в сгради с 36 или повече апартамента ще могат да кандидатстват за включване в програмата пред кметовете по места, обясни министърът.

За целта, без да се налага да разполагат със собствени средства, както досега, те ще трябва да регистрират сдружения по законов път, като за това съгласие трябва да дадат минимум 67% от съседите. След като етажните собственици получат Булстат, те ще подават заявление в общината за безплатно саниране. Останалите собственици на жилища в тухлени сгради и по-малки блокове също ще могат да кандидатстват за обновяване пред кметовете, но финансирането ще е с евросредства от новата ОП „Региони в растеж“.

Кметовете ще сключват и рамкови договори с местните строители, за да могат да се правят много сгради едновременно, уточни Павлова. До момента по старата ОП „Регионално развитие“ има завършени два блока. Причината е в спряната по нея работа по време на кабинета Орешарски, обясни министърът. В момента са стартирали процедурите за още 52 сгради, като се очаква през 2015 г. броят им да стане общо 100.

УСЛОВИЯТА:
– Панелен или ЕПК блок
– Минимум 36 апартамента
– Саниране на целия блок, не на отделни части от него

ПРОЦЕДУРАТА:
– Решение на 67% от собствениците в блока
– Подаване на заявление за регистрация на сдружението на етажната собственост
– Получаване на Булстат
– Подаване на заявление за саниране към местните власти
– Одобрение на блока и отпускане на средства от Фонда за саниране

Бургас агитира 400 блока

Малко над 400 блока с близо 55 000 жилища в Бургас имат шанс да бъдат санирани, без хората да броят и един лев. Общината в морския град е направила още в края на миналата година пълен анализ колко са жилищните сгради с над 36 жилища в тях, които могат да се включат в националната програма. Екипът на кметството е готов, предстои да направим разяснителна кампания, за да обясним на хората какво се иска от тях, обясни пред „Стандарт“ Чанка Коралска, директор на дирекция „Строителство“ в Бургаската община. Екипи на кметството ще обикалят жилищните сгради, за да обяснят на хората как блоковете трябва да се регистрират като юридическо лице като Сдружение на собствениците.

Има много обаждания в общината от хората с интерес жилищните им сгради да бъдат санирани по националната кампания. Очевидно МРРБ си е свършило добре работата с разяснителната кампания, тъй като хората са изключително добре информирани и подготвени по темата, каза още Коралска, цитирана от standartnews. 

Тя обясни, че чакат типовите образци от МРРБ за изискванията, на които трябва да отговарят строителните фирми, които ще бъдат избрани да извършат поръчката. Ще имам условия те да направят обследване на сградите и след това санирането, уточни Коралска. Тя бе категорична, че принципът на финансиране за санирането е състезателен, затова колкото по-бързо хората в блоковете и общините си окомплектоват документите, толкова имат по-голям шанс блокове от техните общини да спечелят средства.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук